Ølbryggerne i Den fynske Landsby

Øl var hverdagsdrikken i landbrugssamfundet. Vandet var ikke rent nok til at kunne drikkes direkte fra brønden - og desuden var det ikke så næringsrigt, som øllet.

Den Fynske Landsbys ølbryggere holder til i Præstegårdens bryggers (nr. 7). Her er de ansvarlige for et antal gange om året at brygge øl på samme måde, som man i 1800-tallet gjorde på gårdene. Øllet bliver benyttet som smagsprøver ved Den Fynske Landsbys arrangementer.

På bryggedagene demonstreres ølbrygningsprocessen, og der fortælles om ølbrygningens betydning på gårdene før de store industrielle bryggerier kom til. På "smag på brygget" - dage, fortæller bryggerne om øllets kulturhistorie og den betydning ølbrygning og øldrikning havde før i tiden - og så deler de smagsprøver ud, af det dejlige hjemmebryggede øl.

Ølbrygning i 1800-tallet
Man bryggede selv sit øl på gårdene - det var en af madmoderens mange vigtige opgaver, og hendes evner som brygger var ofte af stor betydning for det omdømme hun havde blandt naboer og tjenestefolk.
Dagligøllet var det, der også kaldtes "det tynde øl" - tredje eller fjerde aftapning af urten, hvor første og anden aftapning var de stærkere drikke, der var forbeholdt højtider og andre festlige lejligheder.
Ølkanden stod altid fremme på langbordet i dagligstuen, og det var tjenestepigens opgave at holde kruset fyldt.
Med de meget større malkekvægsbesætninger, der kom til med andelstiden i slutningen af 1800-tallet, blev mælken mere rigelig og overtog dermed øllets betydning som dagligdrik. Samtidig kom de store industrielle bryggerier til, og lige så langsomt gik hjemmebrygning af øl ud af brug.

Læs mere om ølbrygning.

Se i kalenderen, hvornår ølbryggerne arbejder.

 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 35209115
EAN: 5798006611522

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer