28. juni 2012

I disse dage er arkæologer fra Odense Bys Museer i gang med en større udgravning ved herregården Bramstrup syd for Odense. Her har de mellem middelaldergårde og jernalderhuse gjort et meget usædvanligt fund. Og på tirsdag åbnes udgravningen for de nysgerrige.

Et arkæologisk mysterium
Frem af mulden er nemlig fremkommet en unik bronzegenstand, udformet som en lille andefugl - måske fra en fornem vogn?
Præcis hvordan og hvornår  bronzefuglen er havnet i jorden nord for Bramstrup er indtil videre et mysterium for arkæologerne. Én mulighed er dog, at den skal ses i sammenhæng med en fornem bronzeøkse fundet ikke så langt derfra. Bronzeøksen er lagt i jorden i yngre bronzealder (1000-800 f.Kr.) i forbindelse med en religiøs offerhandling.

Den fine bronzefugl fra Bramstrup er ca. 7 cm lang og kan muligvis have siddet på en pragtvogn fra bronze - eller jernalderen.

Udgravningen har desuden afsløret omfattende spor af en nedlagt landsby fra middelalderen (ca. 1200-1400 e.Kr.). Der er tale om landsbyen Bramstrup, der har givet navn til det nuværende Bramstrup Gods. Landsbyens eksistens har længe været kendt, men dens nøjagtige placering, størrelse og karakter har indtil nu været ukendt for arkæologerne. Derudover har arkæologerne fundet spor efter en boplads fra ældre jernalder med spredte huse og gruber, der viser at området har været beboet af jernalderbønder i århundrederne omkring Kristi fødsel.

Kom og vær med
Tirsdag den 3. juli byder arkæologerne samt Niels Langkilde (Bramstrup) alle interesserede velkommen til et kig indenfor på udgravningen.

Der vil være arkæologiske rundvisninger på pladsen kl. 15 og kl. 17. Her er det muligt at kigge arkæologerne over skulderen og få et spændende indblik i bronzealderens religiøse verden samt i hverdagslivet i tiden omkring Kristi fødsel og i middelalderens Bramstrup (ca. 1200-1400 e.Kr.). I direkte forlængelse af de arkæologiske rundvisninger vil Niels Langkilde desuden fortælle om det landskabsprojekt, der følger efter den arkæologiske udgravning.

For dem der har lyst, vil der desuden være mulighed for at lege arkæolog for en kort stund og lede efter 2000 år gamle potteskår i nogle af de mange gruber, der er fundet på stedet.

Tid: Tirsdag den 3.7. kl. 14-18
Sted: Bramstrup (forbi nr. 10 og godset hvor vejen slutter). Vi mødes ved skurvognen ved siden af udgravningsfeltet.

Arrangementet er gratis.

Kontakt: Arkæolog Jakob Bonde på tlf. 2090 1311.

Odense Bys Museer · Overgade 48 · DK-5000 Odense C
museum@odense.dk · Tel +45 6551 4601