Særudstilling
og
02. april 2007 - 30. april 2007

Sammen med billedkunstner Sonia Brandes har 4. klasse fra Risingskolen og 4. klasse fra Hunderupskolen i Odense klippet gækkebreve, som udstilles i H.C. Andersens Hus

  - en vintergæk, en sommernar, en fugl uden vinger...

Sonia Brandes præsenterer og åbner udstillingen på H.C. Andersens fødselsdag den 2. april, i forbindelse med fødselsdagsarrangementet i H.C. Andersens Hus.

De ca. 40 klip udstilles i montrer, der på selve fødselsdagen vil være at finde placeret rundt om Mindehallen og sammen med H.C. Andersens egne klip i rummet 'Kunsten', for derefter at rykke ind i selve Mindehallen.

Det var barndommens gækkebreve og senere H.C. Andersens papirklip, der satte Sonia Brandes selv i gang med at klippe i papir. Nu har hun igennem mange år haft papirklip som sin foretrukne udtryksform.

"At klippe papirklip kræver tid og fordybelse. Det er dyder som mange børn og unge i dag ikke oplever i samme grad, som da jeg selv var barn" udtaler Sonia Brandes. For at kunne give traditionen med gækkebreve et løft og gengive den skønhed og omhu, der tidligere blev lagt i den, har Sonia Brandes taget initiativ til at arbejde sammen med de to skoleklasser i Odense. I et par uger har de arbejdet med papirklippene og børnene er gået til opgaven med stor begejstring og engagement. Det er der nu kommet et fantastisk fint resultat ud af, som kan ses på udstillingen i H.C. Andersens Hus.

Fakta om gækkebreve
Gækkebrevstraditionen er enestående for Danmark. At gække betyder at drille eller narre, og traditionen går ud på, at modtageren af brevet skal gætte, hvem der har sendt brevet. Hvis modtageren ikke gætter det, skal vedkommende give et påskeæg til afsenderen, og bliver til nar til næste februar. Hvis modtageren derimod gætter afsenderen, er det sidstnævnte, der skylder et æg og bliver til nar.

Traditionen stammer helt tilbage til 1600-tallet, hvor det var udbredt i adelen og det højere borgerskab, at sende såkaldte bindebreve på folks navnedag. Dengang blev de fleste opkaldt efter en helgen, og helgenens dag blev ens navnedag.

 


 

Historisk jul på Møntergården
Juleklip i barndomshjemmet
Bliv medlem af Museumsklubben
Tag et kig i webshoppen
 
 
Odense Bys Museer · Overgade 48 · DK-5000 Odense C
museum@odense.dk · Tel +45 6551 4601