Om Møntergården

Møntergården er Odenses kulturhistoriske museum - en kulturel smeltedigel for kreativitet, viden og oplevelser.

Midt i Odenses gamle historiske bydel ligger Møntergården. Oprindeligt var det navnet på en af de store købmandsgårde, der lå på byens centrale øst-vestlige hovedstrøg. I dag dækker navnet over Odenses arkæologiske og historiske museum, der ud over den gamle købmandsgård dækker en hele karré med fredede og bevaringsværdige bygninger fra mere end 600 år.

At besøge Møntergården er som at træde ind i en anden tid. De gamle huse og maleriske gårdrum giver et tilbageblik på byggeskikken i Odense fra senmiddelalderen frem til i dag. Med toppede brosten, bindingsværk og sprossede vinduer. I Møntergården føler man sig hensat til dengang, byen var en rigtig købstad med snirklede gader og baghuse. Man fornemmer det liv, der har udfoldet sig med arbejde og handel dagen lang og massevis af børn, der løb omkring i de små baggårde.

Byggeskik og arkitektur 

Møntergårdens bygninger har forskellig alder og funktion og vidner om byggeskikken til forskellige tider. Med åbningen af den nye spændende udstillingsbygning fletter det 21. århundredes arkitektur sig ind blandt de gamle huse, trækker tråde til tidligere tiders byggetraditioner og lægger samtidig nye og moderne dimensioner til. Det gamle pakhus Nyborgladen er et eksempel på arkitekturen i 1700-tallet, og Eiler Rønnows Gård fra 1547 giver et helt særligt indblik i sin tid med det smukke lysindfald og de knirkende gulve. I Pernille Lykkes Boder opleves det spartanske liv i en lejlighed anno 1617.

Udstillinger

 "Fyn-midt i verden", "Byens liv", "Pernille Lykkes Boder" og "Histotoriet"

 "Fyn-midt i verden" giver i temaer en fynsk fortolkning af Danmarks- og verdenshistorien med masser af lyd, lys og filmklip og et interaktivt spiltorv.

"Byens liv" om Odense i middelalder og renæssance. Udstillingen fortæller om byens udvikling fra en lille landsby til en storby med udsyn til Europa.

"Pernille Lykkes Boder" - en fattigstiftelse med lejlighedsinteriør fra henholdsvis 1600 og 1935-45.

Histotoriet - Fyns fedest børnemuseum med masser af aktiviteter for nysgerrige og videbegærlige børn.

Thriges Kraftcentral 

15 minutter til fods fra Møntergården ligger Thriges Kraftcentral. Her kan man opleve udstillingen "Højspænding" den første lørdag i hver måned, hvor fabrikkens store dieselmotor bliver tændt til ære for publikum. Der er gratis adgang.

Aktiviteter og rundvisninger
Møntergården danner rammen om forskellige aktiviteter året rundt, såsom  kunsthåndværkermarked, børneteater og historisk julemarked. Der foregår også aktiviteter ude i byen og landskabet - dér hvor historien fandt sted. Blandt andet omvisninger i de arkæologiske udgravninger og byvandringer med engagerede historiefortællere, der vækker fortiden til live rundt omkring i byen. Det er naturligvis også muligt at bestille en rundvisning eller undervisning for skoler på Møntergården.

 

Bliv medlem af Museumsklubben
Tag et kig i webshoppen
 
 

Administration

Odense Bys Museer
Overgade 48
5000 Odense C
Tlf +45 6551 4601
museum@odense.dk
CVR: 35209115
EAN: 5798006611522

Nyhedsbrev

Bliv opdateret med nyheder og tilbud
Tilmeld
/OdenseBysMuseer