12 - Byens bagside

Livet i Odense er ikke lutter fornøjelse og fremgang. Bag facaden lurer truslen om sygdom og død, og mange er overladt til sig selv og troen på en barmhjertig gud.
Foto: Ard Jongsma

Den voldsomme død
I middelalderen og renæssancen er døden langt mere nærværende end i dag, for ca. en gang hver generation gør en stor epidemi et dybt indhug i byens befolkning. Det er ikke unormalt, at op mod 1/3 af borgerne dør, når en epidemi hærger datidens Odense.

Skt. Jørgens Gården
Skt. Jørgens Gården i Odense er indtil reformationen byens spedalskhedshospital. I middelalderen er et hospital ikke et sted, hvor de syge bliver helbredt, men et sted hvor de kan bo, indtil de dør eller bliver raske. Derfor har Skt. Jørgens Gården også en beskyttende funktion i forhold til byens raske borgere, der er mindre udsat for smitte, når de syge er isolerede.

Apoteker Cornelius Hamsfort
I 1549 får Odense sit første apotek. Det er ingen ringere end kongens egen livlæge, Cornelius Hamsfort, der slår sig ned i byen. Her har han sit virke frem til sin død i 1580. Hamsfort har et godt forhold til Christian den III, og kongen besøger endda apoteket i 1558.

Her kan du se museumsinspektør Mads Thernøe fortælle om bagsiden ved at bo i Odense i middelalderen: