14 - Odenses skæbne

Frem til 1660 vokser og blomstrer byens liv. Men da enevælden indføres, mister Odense mange af sine privilegier til Kongens København. Det bliver enden på byens storhedstid.
Foto: Ard Jongsma

Sværdet
I renæssancen bliver Odense plyndret og brændt flere gange, og i perioder afløser den ene krig den anden. Når krigen slutter, er folks lidelser dog ikke ovre. For at kunne genopbygge riget er kongen nødt til at brandskatte sin befolkning. Om det er en fjendtlig hær eller kongen, der tager borgernes værdier, er et fedt for dem. Resultatet er det samme.

Foto: Kvorning Design & Kommunikation

Pennen
Krige og lidelser knækker ikke Odense. Byen vokser støt gennem middelalderen og renæssancen og bliver en af landets vigtigste og rigeste købstæder. Noget så fredeligt som en kongelig underskrift bliver til sidst byens skæbne. Pennen viser sig at være stærkere end sværdet, da enevælden indføres i 1660.

Enevældens konsekvenser for Odense
Med enevældens indførelse i Danmark bliver al statslig administration flyttet til kongens stad, København. Hovedstaden får særstatus og en monopol-lignende kontrol med størstedelen af rigets handel. Odense mister de fleste af de privilegier, som byen tidligere har nydt godt af. Fra at have været en af landets vigtigste købstæder, bliver Odense reduceret til en lille ubetydelig provinsby på linje med så mange andre.

Museumsinspektør Mads Thernøe fortæller om svenskekrigens konsekvenser for adelen og for Odense som storby: