3 - Den attraktive by

Der er flere dødsfald end fødsler i middelalderens Odense. Derfor må byen tiltrække nye borgere ved at tilbyde muligheden for at lære et håndværk eller få sig et arbejde. Men også med badstuer, oplevelser og socialt samvær.

Foto: Kvorning Design & Kommunikation

Arbejde i byen
Odense er et alternativ til et liv som landarbejder. Kirke- og klosterbyggerier kræver arbejdere gennem hele middelalderen, og mange varer skal flyttes rundt. Her er også mulighed for uddannelse. Byens håndværksmestre behøver lærlinge, og har man hovedet og midlerne til det, kan man søge ind på skolerne.

Byens mødested
Middelalderens byboer holder husdyr og dyrker grøntsager til eget forbrug.
Torvet sikrer dem dagligvarer, når egen avl ikke rækker. De handlende må sælge til priser og vægt, som fastsættes af byen. Torvet er desuden et vigtigt mødested for borgere i alle aldre. Børnene leger, de unge mødes, og voksne køber ind og hører nyt fra nær og fjern.

Kvinder i badstuen
Badstuerummet med ovnen er tørt og varmt - det er Odenses eneste opvarmede offentlige rum. Badet foregår som etagevask med et vandfad. Her kan alle komme, mænd og kvinder dog på forskellige tidspunkter. Der sladres og gøres forretninger. Skulle tørst og sult melde sig, dækkes de behov også. Efter et besøg i badstuen er man således ikke bare ren og nyklippet, men også mæt og opdateret med den sidste sladder. Bademesteren, der ofte er både barber og kvaksalver, holder et vågent øje med de badende.

Her kan du se museumsinspektør Mads Thernøe fortælle om livet i Odense i middelalderen: