4 - Sortebrødre Kloster

Kirker og klostre dukker op i bybilledet, efterhånden som den katolske kirke får stadig større magt. Sortebrødre Kloster er et af dem. Klosteret er ikke kun et sted for tro og bøn, men også for håndværk og madlavning.
Foto: Kvorning Design & Kommunikation

Klosterkirken
Kirken tilhører klostret. Den har ikke noget sogn, så menigheden skal tiltrækkes. Og munkene har et tilbud: Prædiken. I modsætning til sognepræsten lærer sortebrødrene at prædike, så folk kan forstå det. Også godnatbønnen om beskyttelse mod mørkets magter tiltrækker folk. Her går brødrene i procession med lys og vievand i kirkens halvmørke.

Bronzestøberiet
I 1200-tallet ligger der et bronzestøberi lige uden for klosteret. Støberiet laver hverdagsting som eksempelvis malmgryder. Brødrene støber ikke selv, men de har viden om teknikken og kan rådgive om middelalderens største støbetekniske udfordring - kirkeklokker. Klang og funktion skal nemlig gå op i en højere enhed.

Bordets glæder
Klosterets gæster bliver beværtet bedre end brødrene. Fund af knogler viser, at menuen blandt andet stod på gæs, høns, svin, okse samt vildt som hare, rådyr og marsvin. På grund af den katolskes kirkes strenge fasteregler er det dog fisk, der dominerer. Fra det ferske vand således ål, skalle, brasen og karpe, mens havet leverer haj, hornfisk, kulmule og ulk. Et eksotisk indslag er en figenkerne - det ældste fund af denne frugt herhjemme.

Se museumsinspektør Mads Thernøe fortælle om munke og kloster her: