Bevillinger til Odense Bys Museer

29. april 2008

Odense Bys Museer har modtaget en bevilling på 1,2 mio. kr. fra Kulturarvsstyrelsen til indkøb af digitalt røntgenudstyr, udgivelse af tre publikationer og en forundersøgelse af gartnerierhvervet på Fyn og i resten af Danmark

Kulturarvsstyrelsen har netop fordelt en særlig pulje på 11 mio. kr. til undersøgelser og forskning på danske museer i 2008. Odense Bys Museer er en af de store modtagere, som tildeles ca. 1,2 mio. kr. Det største enkeltbeløb på ca. ½ mio. kr. går til indkøb af et digitalt røntgenudstyr, som sætter Bevaringsfunktionen i stand til at undersøge og dokumentere metalgenstande fra oldtiden og middelalderen. Et samlet beløb på 550.000 kr. er givet til tre publikationer. Den første er et omfattende 2-bindsværk om den store gravplads Brudager fra romersk jernalder på Sydøstfyn. De arkæologiske fund analyseres og resultaterne sættes ind i en større sammenhæng. Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen er ved at færdiggøre manuskriptet. De to øvrige publikationer er knyttet til kommende særudstillinger på Fyns Kunstmuseum, henholdsvis Livslyst, der åbner i september, og en udstilling baseret på værker af maleren Agnes Slott-Møller. Denne udstilling åbnes i starten af 2009.

Det sidste beløb på 100.000 kr er givet til en forundersøgelse af den historiske udvikling af gartnerierhvervet på Fyn og i resten af Danmark. Gartnerierhvervet har en særlig markant position i Odense-området, og det er derfor oplagt, at der sættes fokus på udviklingen af dette erhverv fra dets spæde start og op til i dag. Forundersøgelsen skal bruges til at fastlægge rammerne for et langt større projekt, som muligvis skal udmønte sig i et ph.d-projekt.

I anledning af bevillingerne udtaler museumschef Torben Grøngaard Jeppesen:

"Det er med stor glæde, at Odense Bys Museer har modtaget melding om bevillingerne. De sætter os i stand til at realisere nogle meget spændende projekter, der viser bredden og dybden i Odense Bys Museers undersøgelses- og forskningsarbejde. Ligeledes glæder det os, at bevillingerne viser en stor anerkendelse af Odense Bys Museers faglige arbejde. Resultaterne heraf vil afgjort sætte sig spor i udstillinger og formidlingsarbejdet i de kommende år."

Yderligere oplysninger ved kontakt til  Museumschef Torben Grøngaard Jeppesen: mail: tgj@odense.dk eller tlf. 2090 1310.