Livslysten tager form

10. september 2008

Gennem flere uger har det summet af liv og aktivitet på Fyns Kunstmuseum, så man er klar til udstillingen LIVSLYST

Gennem flere uger har det summet af liv og aktivitet på Fyns Kunstmuseum i Odense. Håndværkerne har gået ud og ind af bygningen og smukke mænd og kvinder er ankommet i store lastbiler. Endelig tager "livslysten" form, både på pladsen foran museet og ikke mindst indenfor i den gamle bygning.

Tordag den 11. september kl. 19.00 åbner rådmand Anker Boye udstillingen LIVSLYST Sundhed - Skønhed - Styrke i dansk kunst 1890-1940.

Udstillingen LIVSLYST sætter for første gang fokus på  strømningen "vitalisme", hvis kunst- og kulturhistoriske rækkevidde ikke tidligere har været belyst.

Med afsæt i tidens ekstreme dyrkelse af fysisk sundhed, skønhed og styrke opstod der en kunst, der var i samklang med udviklingen i kulturen og i samfundet: Ikke bare det enkelte menneske skulle være sundere og stærkere, men hele kulturen, som mange oplevede som degenereret og stivnet i årene omkring år 1900, skulle revitaliseres og gøres sund og levende.

Udstillingen viser periodens mange - og ofte monumentale skildringer - af den nøgne krop, sportsfolk, mytologiske figurer og den storladne natur, hvor lysets kraft indgyder mennesket en ny sjælelig og legemelig sundhed. Men også det sunde hverdagsliv finder vej til kunsten. Mottoet "en sund sjæl i et sundt legeme" er bare et af tidens slagord for et bedre liv! Målet var gennem sundhed at sikre civilisationens fremtid, men man brugte igen og igen fortiden, først og fremmest den græske antik, som forbillede for dette ideal.

Yderligere information fås ved henvendelse til museumsinspektør Gertrud Hvidberg-Hansen på tlf. 2426 4078.