Nyt bogværk om Odense Slot

27. november 2008

Ny bog inviterer indenfor i det nyrenoverede Odense Slot og dens 700 års historie - fra kloster og kongeslot til kommunal forvaltning

Ombygningen af Odense Slot har stået på siden januar 2007. Når de sidste håndværkere forlader området med slutningen af 2008, vil Odense Slot fremstå nymalet, redesignet og med moderne faciliteter. Væk er de grå vægge og frem træder farvestrålende rum, og nye møbler og tæpper bringer kontorerne ind i 2009.

Bogen om Odense Slot
"Vi har længe manglet en bog om Odense Slot, og nu lykkes det endelig. Med udgivelse af bogen Odense Slot - Kloster, Konge, Stat og Kommune får omverden et indblik i Slottets nyrenoverede lokaler og, ikke mindst, de 700 års historie der ligger bag", fortæller rådmand Anker Boye.

Der er ikke tidligere skrevet større bogværker om Odense Slots spændende historie, men hvem i Odense kender ikke den store hvide bygning i Kongens Have? Hvem har boet her? Hvordan så det ud da der var kloster og siden hen, da Frederik den VII slog sine folder på slottet? Og hvad sker der bag facaden i dag?

Alle de historier fortælles af medarbejdere fra Odense Bys Museer og By- og Kulturforvaltningen i den nye bog, med fotos fra ombygningen samt historiske billeder og tekster, der beskriver bygningens lange historie fra kloster til slot.

En vigtig bog
Set fra et historisk synspunkt er bogen væsentlig. Odense Slots fortælling er vigtig at give videre til eftertiden, især når der ikke tidligere har været brugt kræfter på at formidle Slottes historie. Odense Slot har en lang og spændende historie. Det har sin oprindelse i et Johanitterkloster fra 1200-tallet. Efter reformationen i 1536 blev klosteret kronens ejendom, og benyttet af konger på gennemrejse og af kongens embedsmænd. I århundrederne fremover, dannede Odense Slot ikke kun rammen om administration, men også drabelige begivenheder som plyndringer og halshugning.

I 1720 blev det slot vi kender i dag bygget, så det kunne danne en værdig ramme om kongernes besøg, når de gæstede Fyn. Slottets bygningshistorie er spændende, og vi kommer rundt i de mange sale og gemakker. Smukke prinsesser, giftelystne prinser og gemte elskerinder har haft deres gang på slottet.

I 1848 var guvernørtiden forbi og slottet, der i 1907 blev købt af Odense Kommune, har siden dannet rammen om såvel statslig som kommunal administration. Med en gennemgribende renovering i 2008, er der skabt en smuk ramme for det daglige arbejde i By- og Kulturforvaltningen.

Se indslag på TV2 Fyn om det nyrenoverede Odense Slot.

Odense Slot - Kloster, Konge, Stat og Kommune udgives af Forlaget Odense Bys Museer, i serien Fynske Fortællinger og er grafisk tilrettelagt af Winther Grafik. Bogen er gennemillustreret med bl.a. en række nyoptagelser af arkitekt Uffe Johansen. Renoveringen og historien bag slottet er skrevet af et forfatterkollegium med deltagelse af Karsten Kjer Michaelsen (red.), Jakob Tue Christensen, Dorthe Lund Mortensen, Ellen Warring, Ejnar Stig Askgaard, Gitte Nørrelund Haastrup, Jan Bo Jensen, Dorte Andersen og Esben Fog.

Bogen koster 148,- og er på 160 gennemillustrerede sider.

Odense Slot - Kloster, Konge, Stat og Kommune udkommer den 29. november hvor den kan købes i forbindelse med Historisk Julemarked på Møntergården, Overgade 48, 5000 Odense C og via web-shoppen.

Yderligere information fås ved henvendelse til redaktionssekretær Merete Schultz, Forlaget Odense Bys Museer på tlf. 6551 4608 eller mail msch@odense.dk