Industrimonumentet Thriges Kraftcentral indvies

06. juni 2008

HØJSPÆNDING - Ny udstilling om Thomas B. Thrige, virksomheden og Kraftcentralen indvies officielt

HØJSPÆNDING!

Thomas B. Thrige, virksomheden og Kraftcentralen

Thriges Kraftcentral er opført i 1916 af Thomas B. Thrige. Kraftcentralen blev fredet i 2005 og indeholder et sjældent intakt interiør fra elektroteknikkens barndom. I september 2007 indgik Thomas B. Thriges Fond, ejendommens ejer Byggeselskab Olav de Linde og Odense Bys Museer en samarbejdsaftale, der sikrede restaurering af den på det tidspunkt forfaldne kraftcentral og samtidig formidling af Thomas B. Thriges og kraftcentralens vigtige nationale og lokale industrihistorie. Nu er restaureringen af bygningen til ende, udført af Byggeselskab Olav de Linde. Som en del af aftalen har Odense Bys Museer i samarbejde med Kvorning Design og Kommunikation opbygget udstillingen HØJSPÆNDING! Thomas B. Thrige, virksomheden og Kraftcentralen.

Mandag den 16. juni kl. 14.00 indvies industrimonumentet officielt. Ejendommens ejer administrerende direktør Olav de Linde byder velkommen. Bestyrelsesformand for Thomas B. Thriges Fond Poul J. Svanholm præsenterer baggrunden for projektet, og rådmand for By- og Kulturforvaltningen Anker Boye taler om samarbejdet mellem erhverv og kultur. Industrimonumentet og udstillingen indvies af økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen.

Thriges Kraftcentral er et industristimonument i privat eje, men på baggrund af en samarbejdsaftalen vil der i forbindelse med særlige arrangementer være offentlig adgang til vil Kraftcentralen og udstillingen HØJSPÆNDING!. Første gang monumentet vil være åbent for offentligheden er søndag den 22. juni kl. 10-14. Efter sommerferien vil det efter aftale og betaling være muligt for selskaber at få en rundvisning i Thriges Kraftcentral.

Industriens bygninger og miljøer fortæller om vores umiddelbare fortid og om en tid, hvor det Danmark, vi kender i dag, blev skabt. Områder som Thrige-komplekset er kæmpestore monumenter over industrialiseringen og den udvikling, der bragte Danmark fra et teknisk tilbagestående landbrugsland til et moderne, højteknologisk samfund.

Det er naturligvis glædeligt, når store bygningskomplekser, som i dette tilfælde Thrige, ender med at kunne bevares - som moderne arbejdsplads og som monument over en stor dansk succes og en svunden tid, som var uhyre vigtig for Danmark og for Odense, hvor mere end 5000 mennesker i en periode arbejdede på Thrige.

Thriges Kraftcentral, Buchwaldsgade 33, 5000 Odense C.

Yderligere oplysninger ved henvendelse til museumsinspektør Henrik Harnow på tlf. 6551 4690, mobil 2488 1917, e-mail: hhkl@odense.dk eller museumsinspektør Jens Toftgaard, 6551 4654, e-mail: jtj@odense.dk