Ny bog om Thorvald Aagaard

04. februar 2009

Med Sangens År 2008 i frisk erindring udgiver Forlaget Odense Bys Museer en ny bog om den midtfynske komponist og musikformidler Thorvald Aagaard.

Bogens forfatter er Povl Chr. Balslev, der til daglig er organist i Vor Frue Kirke i Svendborg og bogen udkommer i serien Fynske Fortællinger fra Forlaget Odense Bys Museer.

For omkring 100 år siden skete der i Danmark en klar opblomstring af den folkelige sang. Ikke mindst højskolesangbogen, der udkom i 1922 satte for alvor fokus på fællessangen og dens store betydning. Thorvald Aagaard (1877-1937) kan tilskrives en stor del af æren for denne opblomstring. Som del af et firkløver bestående af Carl Nielsen, Thomas Laub, Oluf Ring og Aaagard selv blev fællessangen prioriteret, og som den fantastiske musikformidler, han var, sørgede Aagaard for at levendegøre den nye strømning og få den spredt ud i alle landets krinkelkroge. Som initiativtager til den førnævnte banebrydende højskolesangbog fra 1922, som indeholdt 247 nye melodier - fortrinsvis af de fire komponister - lagde han således grunden til mange års sangtradition.

I disse år er der igen fokus på fællessangens store betydning for vores samfund. I forbindelse med Sangens År 2008 er der opstået ideer til, hvad sang kan gøre for fællesskabsfølelsen, hvordan sangen kan fortælle om vores fortid og nutid og mere fremadrettet kan medvirke til bedre integration og forståelse for hinanden. Igennem tiderne har sangen haft stor andel i skabelsen af en fælles identitet: i svære tider er fællessangen blusset op og har samlet folk. Dette øgede fokus på fællessangens betydning er også baggrunden for den aktuelle bog.

Bogens forfatter Povl Chr. Balslev udtaler, at der i dag, takket være Thorvald Aagaard, stadig er en utrolig god fællessangstradition omkring Ryslinge, hvor Aagaard netop havde sit mangeårige virke. Han vidste og viste, hvor stor en betydning det at synge sammen har for os mennesker. Vi har derfor fundet det på sin plads her godt 100 år efter - og i slipstrømmen af Sangens År, hvor sang og fællessang for alvor igen er sat i fokus - at fortælle historien om denne musiker, komponist og ikke mindst sang- og musik-formidler.

Thorvald Aagaard

Bogen vil fortælle om Aagaards opvækst i det midtfynske ikke mange kilometer fra Carl Nielsens fødeby, hans videre færd på højskole, hans tid på konservatoriet i København i en vigtig brydningstid inden for musikken samt om hans beslutning om at vende hjem for at udbrede sang og musik på sin fødeegn. Som organist og højskolelærer i Ryslinge skabte han en tradition blandt almindelige mennesker om at synge sammen - og som stifter og leder af det populære orkester Fynske Musikantere, der var praktisk musikforståelse for menigmand, viste han sig ligeledes som en fremragende musikformidler. Gennem samtaler med et par af Aagaards højskoleelever samt ikke mindst lokale fra Ryslinge, der husker ham, dannes et indtryk af personen Thorvald Aagaard og hans store engagement og mål. Endelig beskrives med udgangspunkt i taler og breve Aagaards varme forhold til Carl Nielsen. Aagaard var elev af Carl Nielsen og dette forhold udviklede sig til et venskab, som begge parter satte stor pris på.

Bogen er på 100 sider og rigt illustreret med fotos og billeder dels fra Aagaards samtid og dels nyoptagelser af de midtfynske lokaliteter, hvor han færdedes og virkede. Desuden indledes hvert kapitel med eksempler fra Aagaards produktion af sange. Bogen kan købes på  Forlaget Odense Bys Museer og selvfølgelig i vore museumsbutikker.

Yderligere information om bogen eller præsentationsaftenen kan fås ved henvendelse til museumsinspektør Ida-Marie Vorre på tlf. 6551 4656 eller iv@odense.dk