H.C. Andersen digtmanuskripter

12. august 2009

To tidlige digtmanuskripter er i juni 2009 købt på auktion af Odense Bys Museer med støtte fra Kulturarvsstyrelsen.

Det drejer sig om manuskriptet til H.C. Andersen-digtet "Underlige drømme", som blev tryk i "Nyt Repertorium for Moerskabslæsning" nr. 22, den 15. september 1830, samt manuskriptet til digtet "Januar" fra Andersens digt-cyklus Aarets tolv Maaneder. Tegnede med Blæk og Pen, som udkom 18. december 1832. Digtet synes dog ældre end denne dato, da teksten er mindre omfangsrig end den trykte og endelige version.

Det hører til undtagelserne, at to meget tidlige H.C. Andersen-manuskripter udbydes til salg på auktion. Kulturarvsstyrelsen har derfor givet Odense Bys Museum 20.000 kr. fra den særlige hastesum til indkøb af de to attraktive klenodier.

Digtmanuskripterne til "Underlige Drømme" og "Januar"

Manuskripterne skal indgå i samlingerne, som dels kan ses digitalt på museets hjemmeside, dels med mellemrum tages frem på tematiske udstillinger om Danmarks store digter. Det gælder for manuskriptet til "Underlige drømme", som vil indgå i en udstilling i sommeren 2010, der skal kaste lys over H.C. Andersens sind og tanker.

"Vi er meget glade for, at de to sjældne manuskripter nu kan bevares og bruges i museets samlinger. De er fra perioden, før H.C. Andersen fandt fodfæste og anerkendelse i den litterære verden. De kan bl.a. være med til at afkode, hvad den unge digter drømte om og tænkte på," siger overinspektør Ejnar Stig Askgaard, Odense Bys Museer.

Læs digtet "Underlige Drømme"

Læs digtet "Januar"