En fortryllende fotografisk fortælling

13. oktober 2009

En helt unik bog om Den Fynske Landsby udkommer den 15. oktober.

Bogen "Den Fynske Landsby" er en fortryllende og fascinerende fotografisk fortælling om frilandsmuseet Den Fynske Landsby. I bogen inviteres læseren inden for i et landsbymiljø, som det kunne have set ud på H.C. Andersens tid. Men oplevelsen stopper ikke her. Fotografierne går endnu længere - de balancerer mellem historisk formidling, æstetisk oplevelse og pirring af øjets sanser.

Bag bogen står Mogens Winther fra WintherGrafik, Odense. Gennem hans fotolinse opleves en utrolig verden. Ikke blot fanges man af de flotte, årstidsbestemte billeder, men hans blik for detaljer i oftest uventede vinkler giver en oplevelse af de gamle huse, århundreders ælde, spor af menneskers liv og slid på en helt ny og forunderlig måde. Man kan ikke blive mæt af de billeder.

Mogens Winther har fulgt Landsbyen og dens liv intenst gennem flere år. Når vejret og lyset var i fotografens ønskede format, gik turen til museet og linsen stilledes skarpt.

Odense Bys Museers chef, Torben Grøngaard Jeppesen, har tilført bogen en indledning, som fortæller om Den Fynske Landsbys baggrund, og skrevet billedteksterne. Herigennem bliver rejsen gennem de smukke og årstidsbestemte fotografier tillige til en rejse gennem landsbyernes og dermed de fynske forfædres liv.

Frilandsmuseet Den Fynske Landsby er bygget op over en 70-årig periode. Gårde, huse, kro, vind- og vandmølle, smedje, teglværk og meget mere er omhyggeligt flyttet fra deres oprindelige steder rundt på Fyn til det smukke museum ved Skovsøen og Hunderup Skov. Bygningerne med deres interiører og de omgivende haver, marker og veje danner et samlet billede af en oprindelig fynsk landsby samtidig med, at de viser byggeskik, levevilkår, landbrug og håndværk, som de formede sig rundt på Fyn for et par århundreder siden.

Fra bogens indledning kan citeres:

Den Fynske Landsby er en helt unik perle, som vi skylder fremsynede personer i starten af 1900-tallet stor tak for at have taget initiativ til. Vi har fået bevaret en række meget værdifulde historiske bygninger foruden et utal af gamle redskaber, husgeråd, møbler og interiører, der gør husene så levende, at man ind i mellem skulle tro, at beboerne blot er gået for et øjeblik. Der er måske ikke tale om en stor og glorværdig historie. Det er ikke slotte, herregårde, pragtkirker eller standsboliger fra købstaden. Det er derimod ydmyge huse og gårde med redskaber, møbler og tekstiler, der er skabt af de mennesker, som boede dér. Bygninger og genstande er fra en tid, hvor man stort set måtte klare sig med, hvad man kunne få ud af jorden og fra de husdyr, man holdt. Kun få varer fra andre steder nåede landsbyen. Landsbyens beboere levede hele deres liv inden for en meget begrænset geografisk radius, oftest blot få kilometer fra landsbyens centrum.

En sådan oplevelse kan sætte en moderne, hektisk tilværelse i et enormt perspektiv. Samtidig kan den være en lise for sjælen og være utrolig æstetisk og romantisk. De simple bygninger, de simple genstande og de omgivende miljøer her en enorm kraft, som denne bogs fotograf, Mogens Winther, om nogen har forstået at indfange i sin billedserie. Nyd fotografierne og nyd Den Fynske Landsby.

Bogen "Den Fynske Landsby" er på 160 sider og koster 248 kr. Udkommer på Forlaget Odense Bys Museer. Og så er der en fribillet til Den Fynske Landsby med i prisen! Tag en tur i Den Fynske Landsby i efterårsferien - og tag bogen med hjem fra den 15. oktober.

Se uddrag fra bogen.

Bogen kan købes i museumsbutikken.

Yderligere oplysninger fås hos Merete Schultz, msch@odense.dk og 6551 4608.