Med Saksen som Pensel

16. december 2009

Udstilling af Karen Bit Vejles fantastiske papirklip i H.C. Andersens Hus

30. januar - 16. maj 2010

Udstillingen "Med Saksen som Pensel" i H.C. Andersens Hus præsenterer papirklip i nordisk særklasse, af den dansk-norske psaligraf Karen Bit Vejle. Karen Bit Vejle er papirklipper på et højt kunstnerisk niveau, og med denne udstilling har hun skabt en magisk verden med symboler, flora, fauna og musik og detaljeret ornamentik af ypperste klasse.

På udstillingen vises eventyrlige og usædvanlig store papirklip der - ligesom H.C. Andersens egne papirklip - er langt fra de gængse forestillinger om, hvad det vil sige at klippe figurer i papir.

Karen Bit Vejle (f. i Ejby 1958) er en af Europas få psaligrafer. Psaligrafi betyder 'kunsten at male eller tegne med saks'. Karen Bit Vejle startede for alvor sit livsprojekt med papirkunsten, da hun som 16-årig i Tivoli i København fik øje på en mand, der i papir klippede motiver, som hun aldrig før havde set. Siden da har hun ikke kunnet slippe saksen.

Igennem mere end 35 år har Bits papirklip udviklet sig fra små gækkebreve til store, meget komplicerede billedklip. Hun har udviklet sin egen, helt personlige

teknik og stil indenfor denne kunstform, og er i dag én af de få i Skandinavien, som klipper på et højt teknisk og kunstnerisk niveau. Bits fantastiske papirklip er skabt af ét stykke papir og klippet udelukkende med saks.
- Man må se dem før man tror det!

Et papirklipeventyr
Siden 1985 har Bit boet og arbejdet i den smukke norske domkirkeby Trondheim. Hun havde sine papirklip gemt under gulvtæpperne i 35 år indtil en kollega fandt dem ved en tilfældighed og fik dem frem i lyset. Hendes udstilling ”Med saksen som pensel” har vagt opsigt og publikumsrekorder i Norge.

Indtil hendes papirklip blev opdaget, havde hun aldrig tænkt på at de kunne have interesse for andre end hende selv. Men da hun i 2006 blev ramt af sygdommen ME (Myalgisk Encefalopati), blev det vendepunktet - både for Bit og hendes papirklip.

Udstillingen ”Med saksen som pensel” omfatter 75 værker, og H.C. Andersens Hus har fundet plads til størstedelen af disse i udstillingsrummet ”Kunsten” og lokalet ”Pusterummet”, hvor der desuden indrettes klippeværksted for børn og voksne. De psaligrafiske værker er monteret mellem glasplader, således at de kan hænge frit i rummet og ses fra begge sider. Det største værk er et 5m x 1,20m stort papirklip som er en association over Sjostakovitsj 1 klavertrio opus 8. Sammen med de originale papirklip, præsenteres produkter, hvor Bits værker er overført til andre materialer, som for eksempel et dåbstæppe designet for Domkirken Nidarosdomen. Bit har også designet et porcelænsservice for Porsgrunds Porcelænsfabrik AS (Norges svar på Royal Copenhagen) og glasprodukter for Hadeland Glassverk.

Sjostakovitsj-klippet

Udstillingen åbnes ved at reception i H.C. Andersens Hus den 29. januar 2010 kl. 13 – 15. Kunstneren vil være til stede og pressen er velkommen.

”Med saksen som pensel” er støttet af Nordisk Kulturfond og skal vises i de nordiske lande frem til 2012. Udstillingen har senest været vist ved KUNSTEN - Museum of Modern Art Aalborg og vil efter visningen i H.C. Andersens Hus, blive udstillet i Nordens Hus i Reykjavik, på Island og i Tammersfors og Helsinki i Finland. Den 27. marts 2010 åbner Københavns første Papirklipgalleri med Karen Bit Vejles arbejder i Glasseriet – Glaspusteri & Galleri (www.glasseriet.dk).

Læs mere om Karen Bit Vejle på: www.papercutart.no

Se interview med Karen Bit Vejle fra TV2/FYN

Lydkulisse: Saxsofon og sakse
Med udstillingen følger en specialkomponeret lydkulisse for SAKSofon og sakse af komponist og saksofonist John Pål Inderberg (se www.inderberg.com) .

Billedkulisse: Et papirklip bliver til.
Som et yderligere supplement til udstillingen, er der produceret en 7 minutters film som viser tilblivelsen af det store papirklip ”1897”, som blev bestilt af Britannia Hotel i Trondheim og som viser hotellets 110 år gamle historie. Denne film giver et vigtigt indblik i kunstnerens arbejdsmetode.

H.C. Andersens Hus
Bangs Boder 29

Åbent tir – søn kl. 10 -16
Entre voksne 60 kr. Børn og unge under 18 år fri adgang.

Kontakt

Overinspektør Ejnar Stig Askgaard, Odense Bys Museer på tlf. 6551 4658 eller esas@odense.dk

Psaligraf Karen Bit Vejle på tlf.: +47-41224340 eller kbvejle@broadpark.no
Hjemmeside: www.papercutart.no

Pressefoto kan anvendes frit ved angivelse af: Fotograf: Lasse Bjerre.

På hjemmesiden www.papercutart.no findes et betydeligt pressearkiv fra aviser, magasiner og TV.