Sølvskatten fra Herringe udstilles på Møntergården

29. juni 2009

Nu er det muligt at se den for nyligt fundne sølvskat fra Herringe på Møntergården i Odense. Kom og få historien om de fine islamiske sølvmønter, thorshammeren og Gungner – Odins spyd.

Den 12. december 2008 ”bippede” metaldetektoren flittigt for detektorarkæolog Benny Pennerup. Benny havde fundet en af de største fynske sølvskatte fra vikingetiden. Sølvskatten, der indeholdt 55 islamiske mønter (Dirhem), skandinaviske smykker samt lidt brudsølv, havde indtil da ligget i sit skjul i godt og vel 1000 år.

Fundet fra midtfyn har vist sig som en af vikingetidens mest imponerende sølvskatte. Arkæologerne fra Odense Bys Museer har udgravet 41 Kufiske sølvmønter, et sølvarmbånd samt halvdelen af en meget fin thorshammer. De mange mønter stammer primært fra det muslimske rige Kalifatet, mens enkelte er produceret i det nuværende Rusland. Thorshammeren og sølvarmbåndet er derimod hjemligt/skandinavisk produceret. De fremmede mønter vidner om de vidtstrakte forbindelser og handelsrelationer, der var en integreret del af vikingetidens Skandinavien.

Sølvskatten udstilles på Møntergården indtil den 13. september 2009 – og der er fri adgang til at se skatten.

Yderligere information fås ved henvendelse til museumsinspektør Jesper Hansen på tlf. 20 90 13 25.