De Vilde Svaner landet i Mexico

09. marts 2010

Udstillingen ’De Vilde Svaner’ er nu åbnet på Franz Mayer Museet i Mexico City. Udstillingen viser scenografien, i form af decoupager og kostumer, skabt af Hendes Majestæt til filmen De Vilde Svaner.

Prins Joachim og prinsesse Marie besigtiger udstillingen De Vilde Svaner i Franz Mayer Museet i Mexico City

Torsdag aften kunne prins Joachim og prinsesse Marie åbne udstillingen ’De Vilde Svaner’ på Franz Mayer Museet i Mexico City. Udstillingen, der rummer scenografien i form af decoupager og kostumer skabt af Hendes Majestæt Dronningen til filmen af samme navn, er produceret i et samarbejde mellem Hoffet, JJ Film og Odense Bys Museer.

Åbningen på det meget fine kunstindustrimuseum Museo Franz Mayer midt i det historiske distrikt i Mexico City fandt sted ved en reception for 250 indbudte gæster, herunder repræsentanter fra virksomheder som har støttet udstillingens visning. Arrangementet afsluttedes med en efterfølgende middag for en lille særligt indbudt kreds.

Pressekonference på Franz Mayer Museet i Mexico City

Udstillingen omfatter 43 udvalgte eksempler på de decoupager, som dronningen har skabt som billedværk og scenografi for filmen over H.C. Andersens eventyr. Ved brug af green screen-teknologi agerer filmens skuespillere i et grønt rum, som efterfølgende via computerteknologi omskabes således at Dronningens decoupager danner scenografien. Udover decoupagerne udstilles også 11 kostumer kreeret af Dronningen samt en række fotostater fra filmoptagelserne. Som introduktion til udstillingen vises en kort film, der fortæller om Dronningens samarbejde med Jacob Jørgensen fra JJ Film om skabelsen af det helt specielle H.C. Andersen-univers og produktionen af filmen med nogle af Danmarks mest kendte skuespillere i hovedrollerne.

Udstillingen De Vilde Svaner åbnedes første gang den 4. september 2009 i H.C. Andersens Hus samtidig med filmens premiere i Odense Koncerthus. Hendes Majestæt Dronningen og Prins Henrik deltog i indvielse og premiere. Frem til jul trak udstillingen mange mennesker til digtermuseet i Odense. Nu er udstillingen De Vilde Svaner på en verdensturné, hvor første stop som nævnt er Mexico City. Aftalen om udstillingens visning blev aftalt under Dronningens officielle statsbesøg i Mexico i 2008. I Mexico vil udstillingen blive vist frem til 20. maj, hvorefter turen går til Washington DC. Her vil den åbne i Meridian International Center den 3. juni under overværelse af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Herefter går turen videre til Kina med stop i bl.a. Beijing og Shanghai i efteråret 2010.

Forud for udstillingsåbningen i Franz Mayer Museet torsdag aften afholdtes om formiddagen en pressekonference i museet. Der var stor medieinteresse og ikke mindre end 80 pressefolk dukkede op til konferencen som af hensyn til indlægsholderne fra Danmark: Prins Joachim, filmproducent Jacob Jørgensen, JJ Film, og museumschef Torben Grøngaard Jeppesen, Odense Bys Museer, blev simultantolket. Spørgelysten ved pressemødet og den efterfølgende gennemgang i udstillingen var meget stor.

Filmen De Vilde Svaner blev i weekenden sendt på en af Mexicos største TV-stationer – Kanal Once.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:
filmproducent Jacob Jørgensen, JJ film, tlf. 26743200 eller
museumschef Torben Grøngaard Jeppesen, Odense Bys Museer, tlf. 20901310.