Foredrag om byudviklingen i Odense gennem 150 år

07. januar 2010

”Visioner for Odense” Forsknings- og formidlingssamarbejdet MASKOT indbyder i samarbejde med Fyens Stiftstidende til fire offentlige foredrag i januar-februar 2010

I disse år bliver der fremlagt mange, store og gennemgribende planer for udviklingen i Odense. Kommunens visioner drejer sig om at skabe den kreative by, og mottoet er ”at lege er at leve”.

Drømmen om den gode by og jagten på fremskridtet har formet Odense, som vi kender den. Byrådet, planlæggere, driftige erhvervsfolk og aktive borgergrupper har formuleret visioner om byen. I 1990-tallets industrielle vækstperiode skulle de gode tider udnyttes. Siden afindustrialiseringen satte ind, og befolkningstallet stagnerede, har opgaven været at formulere nye, fremadrettede visioner.

Flakhaven 1912, Odensebilleder.dk

Kendskab til fortiden kan hjælpe os til at forstå nutidens og fremtidens muligheder. Derfor sætter tre forskere og en arkitekt i fire foredrag fokus på de værdier og visioner, der har været med til at skabe Odense. Foredragsholderne giver deres bud på, hvordan forskellige måder at forstå, iscenesætte og markedsfører byen har været styrende for dens fortid og bidrager til dens fremtid. De belyser, hvordan forbrug, viden og uddannelse, bilisme kontra bymiljø, børns plads i byen samt ønsket om oplevelser har påvirket og stadig påvirker udviklingen.

Baggrund
Arrangørerne af foredragsrækken er som nævnt forsknings- og formidlingssamarbejdet MASKOT, som består af de fire store videns- og kulturinstitutioner i Odense: Syddansk Universitet, Odense Bys Museer, Landsarkivet for Fyn og Stadsarkivet. MASKOT arbejder på at styrke forskning og formidling om Odense by, skabe større viden om byens kultur og historie, og visionen er at være med til at præge udviklingen i Odense.

Torsdag den 14. januar kl. 19.30

Cand. mag, ph.d.-stipendiat Jens Toftgaard
”Shopping i city – forbruget i centrum siden 1870”

Torsdag den 21. januar kl. 19.30
Arkitekt Kristian Isager
”Genopdagelsen af kulturmiljøets betydning – opgøret med efterkrigstidens bilorienterede byplanlægning”

Torsdag den 28. januar kl. 19.30
Cand. mag, ph.d.-stipendiat Hjørdis Havsteen Brandrup
”Oplevelsesbyen Odense – eventkultur og branding”

Torsdag den 4. februar kl. 19.30
Institutleder, lektor Johs. Nørregaard Frandsen
”Odense mellem traditionsby og vidensby”
Sted: Historiens Hus, Klosterbakken 2

Billetbestilling m.m.
Der er gratis adgang til foredragene, men gennemgående adgangskort skal bestilles på mailadressen: historienshus@odense.dk og vil blive tilsendt umiddelbart efter bestillingen, så langt pladsen rækker.

Yderligere information fås ved henvendelse til formidlingschef Asger Lorentzen, Odense Bys Museer på tlf. 6551 4610.