Fortidens spor er hjulspor!

09. juni 2010

I hvert fald i Store Gråbrødrestrædes nordlige del i Odense midtby. Ved omlægning af rør dukkede et stenlag med to tydelige hjulspor op. Der er tale om en enkel form for vejbelægning – macadamisering, som i princippet anvendes den dag i dag.

Men hvor førte hjulsporene hen?

Dateringen giver svaret. I 12- og 1300-tallet lå bygrænsen i Vestergade ud for Klaregade, hvor dens middelalderlige byport endnu stod i 1593. Store Gråbrødrestræde fulgte indersiden af den tilhørende befæstning mod nord og var således en voldgade, som gjorde det muligt at flytte forsvaret hurtigt fra en del til en anden.

Udgravning af den middelalderlige vej

Byens ældste befæstning er nærmest ukendt. Men i de kommende par uger er muligheden der for at gøre nye spændende fund i den igangværende udgravning af Store Gråbrødrestræde i Odense midtby.

Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til museumsinspektør Jakob Tue Christensen på tlf. 20901321 / jtc@odense.dk

Læs evt. mere her: