Husrækken der nægter at dø!

14. juni 2010

"Brand!" blev der råbt dengang i 1200-tallet, da hele sydsiden af Sortebrødre Stræde i Odenses gamle midtby forsvandt i et flammehav. Men nye huse blev rejst, hvor de gamle havde ligget. I 1970'erne forsvandt husrækken igen for en P-plads! Med Møntergårdens kommende udstillingsbygning og nye hovedindgang, som åbner i 2012, rejser husrækken sig en tredie gang.

Forud for byggeriet undersøger Odense Bys Museer sin egen baggård! Vi er nu nået ned til brandtomten, som udgraves her i juni. Er tomten uforstyrret vil den som et andet Pompei kunne give et øjebliksbillede af højmiddelalderen blot et stenkast fra, hvor Sortebrødrene samtidig var i gang med at bygge deres kloster.

Lørdag den 19. juni kl. 11-13 kan du ekstraordinært følge arkæologernes udgravning af brandtomten på tæt hold.

Der er ordinære rundvisninger i udgravningen alle hverdage kl. 13.30. På torsdage får du desuden mulighed for at snuse til det skjulte arbejde, som arkæologer og konservatorer udfører i vores Åbent Laboratorium fra kl. 10.00 - 14.00.

Arrangementerne finder sted i/ved Østerbyes Gård, Sortebrødre Stræde v. Sortebrødre Torv, Odense C og er gratis.

Har du ikke mulighed for at komme forbi er der mulighed for at blive opdateret på udgravningens resultater via museets hjemmeside; /museer/moentergaarden.aspx

Eller følg udgravningen af brandtomten online på vores facebookside - www.facebook.com/montergarden, hvor du også kan stille spørgsmål til arkæologerne om udgravningen.

Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til museumsinspektør Jakob Tue Christensen på tlf. 2090 1321 eller jtc@odense.dk

Fakta om åben arkæologisk udgravning ved Møntergården
Møntergården skal udbygges i de kommende år for at give plads til en ny museumsbygning og hovedindgang. Forud for dette foretages der arkæologiske undersøgelser på museumsområdet. De første spadestik er taget, og publikum kan løbende følge med i hvad der dukker op af mulden.

Arkæologerne er i deres foreløbige undersøgelser stødt på spor af bebyggelse fra ældre middelalder og frem til i dag. Blandt andet resterne af en meget velbevaret middelalderlig brandtomt, hvor arkæologerne forventer at gøre gode fund af detaljer omkring husets udseende og inventar samt af beboernes madvarer. Desuden regner arkæologerne med at finde spor efter senmiddelalderens/renæssancens Møntestræde.

Udgravningen fortsætter helt frem til den 10. september, og der er gratis rundvisninger alle hverdage kl. 13.30 og udstillinger og åbent laboratorium hver torsdag.