Sanderumgaards romantiske have

17. maj 2010

Udstilling på Fyns Kunstmuseum 26. maj - 26. september 2010. Herregården Sanderumgaards romantiske have åbner efter en gennemgribende renovering den 26. maj. I den forbindelse viser Fyns Kunstmuseum en udstilling med fornemme kunstværker, der skildrer haven eller som knytter sig til herregården.

På herregården Sanderumgaard skabte hofmarskal og kammerherre Johan Bülow i årene 1793-1828 en enestående have med kanaler, øer, mindesmærker og bygninger. Johan Bülow dyrkede i oplysningstidens ånd billedkunsten, digtekunsten og videnskaben, hvilket præger stedets spændende historie. Og det er netop dette, der præsenteres på udstillingen på Fyns Kunstmuseum i form af malerier, tegninger, bogkunst m.m.  Der vises blandt andet værker af Jens Juel og C.W. Eckersberg, der i 1806-07 udførte værker af herregårdens, dengang forholdsvis nyanlagte have, i den landskabelige engelske stil. Man kan på udstillingen også se skildringer fra haven fra kobberstikkene J.F. Clemens og arkitekt J.H. Hancks (1776-1840) hånd.

Johan Bülow var i årene 1773-93 ansat ved kronprins Frederik VI's hof, hvor han steg i graderne fra kammerjunker til hofmarskal. Da kronprinsen i 1784 kom til magten og styrede Danmark enevældigt på sin sindssyge fars vegne, kom Bülow helt tæt på magtens centrum. Bülow fik mange betroede poster bl.a. som ordenssekretær og sekretær for Det Kongelige Kunstkammer. Gennem disse stillinger fik han tæt kontakt til eliten inden for kunst og historie.

I 1793 blev Bülow afskediget fra hoffet og trak sig derefter tilbage til sin fynske herregård. Bülow følte at hans afskedigelse var stærkt uretfærdig og var nærmest i chok, da han ankom til Sanderumgaard. Men han tog straks fat på det omfattende arbejde med bygninger, landbrug og fæstegods, og ikke mindst etableringen af en romantisk have af fyrstelige dimensioner. Opbygningen af haven blev et personligt udviklingsprojekt, der tilfredsstillede såvel tidens romantiske strømninger som Bülows egne frimureriske tanker.

På udstillingen vises også Johan Bülows kunstbog for første gang for offentligheden. Der er mulighed for at bladre i en digital udgave af bogen. Bülow har formentlig benyttet bogen som en slags gæstebog, hvor de mange kunstnere, der kom i hans hjem kunne tegne en lille tegning. Fra udenlandsrejser har kunstnerne også sendt små tegninger hjem som en slags postkort. 99 tegninger er det blevet til. Det er kunstnere som Abildgaard, Preisler, Wiedewelt, Beeken og Jens Juel, der her bidrager med små fine kunstværker.

Forlaget Odense Bys Museer udgiver bogen "Sanderumgaards Romantiske Have - set med Eckersbergs og andre kunstneres øjne", som fortæller historien om havens grundlægger og om de mange kunstnere, der har skildret haven i malerier, tegninger og kobberstik o. 1800. Bogen udkommer i den populære bogserie "Fynske Fortællinger" og koster 148 kr.

H.M. Dronningen åbner udstillingen kl. 11 samt åbent hus kl. 13-16 den 25.5.
Udstillingen åbnes af Hendes Majestæt Dronningen den 25. maj. I den forbindelse er der lukket for offentlig adgang til museet kl. 10-13. Kl. 13-16 er der igen adgang til Fyns Kunstmuseum - til et åbent hus arrangement og alle er velkomne.

Yderligere information fås ved henvendelse til museumsinspektør Ellen Warring på tlf. 6551 4693 eller ecmw@odense.dk.
Læs mere om udstillingen.

Fyns Kunstmuseum
Jernbanegade 13, 5000 Odense C
Åbent tirsdag til søndag kl. 10.00 - 16.00. Entre voksne 60 kr. Børn under 18 år gratis.