Citater fra bogens afsluttende kapitel

Generelt er de danske og norske efterkommere – og på de rene værdimæssige spørgsmål også de svenske – mere liberale end den samlede hvide befolkning. Det bliver spændende at følge udviklingen i de kommende år.

Vil et flertal af de skandinaviske efterkommere blive en del af den hvide europæisk-amerikanske gruppe, som vil bekæmpe en øget udligning mellem racer og forsvare traditionelle hvide positioner og værdier, eller vil de fleste grundet en social høj placering og generelle liberale holdninger spille en aktiv del i udviklingen af et multifarvet USA? Mange elementer fra nærværende undersøgelse peger på, at der ikke er et entydigt svar.

Snarere tyder det på, at de skandinaviske efterkommere splittes i en henholdsvis konservativ gruppe med fokus på den europæiske hvide race og med bosættelse i de gamle immigrantområder og i en langt mere liberal og højtudannet gruppe, som bor i nye vækstområder og bliver en del af et multikulturelt og raceblandet samfund.

Med den aldrende hvide befolkning er der i forhold til tidligere langt mere plads til en social opstigen for nyankomne og deres efterkommere – og i øvrigt også afro-amerikanere. Konkurrencen med den hvide ’over-klasse’ reduceres, og der opstår dermed en større accept i det amerikanske samfund af andre racers indtræden på centrale poster. Det er dog langt fra alle hvide, der støtter eller accepterer denne udvikling.

Selv blandt højtuddannede og socialt velplacerede skandinaviske efterkommere kan tvivlen om den rette fremtid spire. Mon ikke dette var årsagen til, at republikaneren John McCain kunne trække flest stemmer fra de danske, norske og svenske efterkommere?