De Vilde Svaner i Kina

11. oktober 2010

Lørdag den 25. september åbnede udstillingen "De Vilde Svaner" i Prince Gong's Palace i Beijing. Forinden var der store udfordringer og nervøsitet til det sidste. Men det lykkedes!

Udstillingen, som havde premiere i H.C. Andersens Hus den 4. september sidste år under deltagelse af Dronning Margrethe og Prins Henrik, er på en verdensturne. I februar gik turen til Mexico City, i juni til Washington DC og nu Beijing. I Kina skal udstillingen vises yderligere 2 steder, før turen i starten af 2011 går til Japan. Sidste stop bliver i Rom næste forår.

Medens transport og opstilling på de to første stop gik som smurt, blev turen til Kina noget af en udfordring, som gav ekstra grå hår i hovedet på Museumschef Torben Grøngaard Jeppesen og hans stab. Selve udstillingen sejledes med Mærsk fra Washington til Beijing, medens Dronningens decoupager, der er et væsentligt element i udstillingen, blev fløjet fra USA's hovedstad til Kinas. Eller rettere det var planen, men på grund af vanskeligheder med importen i Kina, måtte decoupagerne sidste weekend mellemlande i Kastrup for at få nye toldpapirer. Sidste del af udstillingen består af originale H.C. Andersen-klip, som bragtes til Beijing af museumsinpektør Ane Grum-Schwensen.

På billedet ses filmproducent Jacob Jørgensen, der har lavet filmen "De Vilde Svaner", og museumsinspektør Ane Grum-Schwensen under det hektiske udstillingsarbejde.

Opstillingen skulle allerede have været igangsat under Ane Grun-Schwensens ledelse i mandags, men selve udstillingen kom ikke. Nye toldproblemer var opstået med fragten, og helligdage i Kina satte en stop for løsning af problemet. Først natten til fredag ankom en lastbil fra Mærsk til det flotte og storslåede Prince Gong's Palace i centrum af Beijing. Ane Grum-Schwensen og kinesiske udstillingsarbejdere måtte derefter arbejde igennem fra midnat torsdag til fredag aften.
Men så stod udstillingen også færdig, og en officiel overdragelse til det kinesiske museum kunne ske ved underskrifter af museumschef Torben Grøngaard Jeppesen, der da netop var ankommet for at deltage i åbningen dagen efter, og Prince Gong's ledelse. Alt stod således klar, de flotte bygninger smykket med blomster og bannere, da Prins Joachim ankom lørdag kl. 10.00 for at deltage i den officielle åbningsceremoni. Sveden tørredes af panden hos de to museumsfolk fra Odense, da indvielsen var overstået et par timer senere.

Åbning af udstillingen lørdag middag, hvor snoren til udstillingen klippes over af Prins Joachim, den danske ambassadør Friis Arne Petersen, museumschef Torben Grøngaard Jeppesen - længst til venstre - og repræsentanter fra det kinesiske kulturministerium.

Begejstringen var stor fra de indbudte kinesiske deltagere, som nød udstillingen, der tager sig flot ud i de gamle, fine kinesiske rammer. Prins Joachim, som også forestod åbningen i Mexico City i februar, var meget begejstret for den nye opsætning. Fejringen afsluttedes med en frokost for en indbudt kreds. Få timer efter åbningen bragte nyhedsmedierne i Kinas største medier billeder og historier fra begivenheden. Kinesisk TV sendte i løbet af weekenden 6 gange filmen De Vilde Svaner. Ifølge medietal fra kinesisk TV er filmen nu set af ca. 20 mio. seere.

Omtale i Fyens Stiftstidende