Overraskende fund i A Hereford Beefstouws vinkælder

05. juli 2011

Kulstof 14 dateringer viser, at resterne af Odenses ÆLDSTE hus kan ses i restaurantens nyrenoverede og nyåbnede kælder.

Jordlagene i A Hereford Beefstouws kælder som rummer dele af historien om Odense i den allertidligste middelalder

Den nyindrettede vinkælder på A Hereford Beefstouw i Odense rummer mange gode oplevelser af ældre årgange. En af de mere usædvanlige er naboens rå betonvæg med striber af Odenses historie. En af disse striber stammer fra et husguld med ildsted, som nu er dateret til 1013-1032. Det er byens ældste daterede hus.

Konservator fra Odense Bys Museer, Dorte Gramtorp er i gang med at behandle jordlagene, så de kan bevares for eftertiden.

Odenses ældste huse er væk, og har været det i snart 1000 år. Men som en skygge fra fortiden er aftrykket af de 1000 år gamle middelalderhuses gulve ved en lykkelig tilfældighed bevaret - støbt ind i betonvæggen i A Hereford Beefstouws kælder. Hus på hus er gennem tiderne blevet bygget op og revet ned, og den historie kan aflæses i de bevarede jordlag. En historie om Odense på overgangen mellem vikingetid og middelalder og det liv, der levedes der.

Takket være et samarbejde mellem Odense Bys Museer og Jørgen Pedersen som ejer restauranten, kan A Hereford Beefstouws gæster nu se resterne af Odenses ældste huse. Jørgen har fået den anerkendte kunstner Peter Stuhr samt glasmester Per Steen Hebsggaard til at fortolke fortællingen om husenes samtid. Dette er blevet til to kunstværker, som også kan ses i vinkælderen. Sammen med kunstværkerne fortæller foldere historien om Odense som den så ud på Knud den Stores tid.

For yderligere oplysninger kontakt:

A Hereford Beefstouw:
Kirsten Redder