Bogen "Livslyst" nu oversat til engelsk

03. maj 2011

The Spirit of Vitalism. Health, Beauty and Strength in Danish Art, 1890-1940

Med afsæt i et rigt udvalg af farveillustrationer, der afbilder værker af danske kunstnere som J.F. Willumsen, Jean Gauguin, Kai Nielsen og Rudolph Tegner, leverer The Spirit of Vitalism en omfattende undersøgelse af den stærke vitalistiske strømning, der gjorde sig gældende i dansk kunst i årene 1890-1940.

Vitalismens tilbedelse af det menneskelige legeme kan overordnet ses som en revitalisering af menneskekroppen, der ikke blot skulle gavne det enkelte individ, men også kulturen som et hele. Således har The Spirit of Vitalism fokus på den interesse for sundhed, skønhed og styrke, der vandt frem i perioden.

Vitalismens spor i kunsten kommer til udtryk i en omfangsrig vifte af discipliner, der omfatter filosofi, litteratur, arkitektur, musik og dans. Bogen indeholder samtidig en diskussion af de internationale strømninger, der påvirkede vitalismen og dens forskellige manifestationer - centreret omkring nøglepersoner som Friedrich Nietzsche, Henri Bergson, Charles Darwin, Richard Wagner og Isadora Duncan for blot at nævne nogle få.

Bogens bidrag er skrevet af en række forskere, der alle undersøger vitalismen fra forskellige kunsthistoriske perspektiver. Fra dyrkelse af den sunde og atletiske krop til landskabsafbildningen som idealmiljøet for tidens mænd, kvinder og børn.

Tidligere udkommet på dansk (2008) med titlen: Livslyst: Sundhed - skønhed - styrke i dansk kunst 1890-1940.

Bidragydere: Gertrud Hvidberg-Hansen, Gertrud Oelsner, Sven Halse, Hans Bonde, Anders V. Munch, Luise Gomard, Henrik Wivel, Lise Præstgaard Andersen, Lill-Ann Körber, Susanne Thestrup Truelsen, Anne Gregersen, Ole Nørlyng, Anders Ehlers Dam, Teresa Nielsen.

Bogen er på 460 sider, 133 illustrationer i farver. Pris 498 kr.

Yderligere oplysninger kan fås hos overinspektør Gertrud Hvidberg-Hansen, der er overinspektør ved Fyns Kunstmuseum. ghv@odense.dk