H.C. Andersens Hus øger trygheden med hjertestarter fra TrygFonden

07. oktober 2011

Nu kan H.C. Andersens Hus være med til at redde liv med den nye hjertestarter, som TrygFonden har doneret. Hjertestarteren kommer til at hænge i indgangspartiet i H.C. Andersens Hus

Hjertestarteren er en lille rød boks, som kommer til at hænge i indgangspartiet i H.C. Andersens Hus

Når en person falder om med hjertestop, øger en hurtig behandling med en hjertestarter - eller en AED, som den også hedder - chancerne for, at personen overlever. H.C. Andersens Hus har netop søgt og modtaget en hjertestarter fra TrygFonden, så hjælpen er inden for rækkevidde, hvis uheldet skulle være ude.

Chancen for at overleve et hjertestop falder med 10 procent for hvert minut, der går, fra hjertestoppet indtræffer, til man får hjælp. I Danmark er der hvert år omkring 3.500 personer, som falder om med pludselig, uventet hjertestop uden for hospital - og af dem overlever blot ca. 6,5 procent.

- Den eneste effektive behandling ved hjertestop er stød med en hjertestarter. Derfor er det vigtigt, at hjertestartere bliver hængt op over hele landet, så der er størst mulig chance for, at der er en i nærheden, når der sker hjertestop, fortæller Grethe Thomas, projektchef for TrygFonden Akutindsatser, om baggrunden for donationen til H.C. Andersens Hus.

Når hjertestarteren tændes, guider en stemme brugeren gennem alle trin, og der afgives kun stød, hvis hjertet ikke slår korrekt. Man behøver dermed ikke forhåndskendskab til hjertestarteren, men alligevel uddannes frontpersonalet grundigt i livreddende førstehjælp, og i hvordan man bruger hjertestarteren.

- Hjertestarteren kan ikke bruges forkert, og man må derfor aldrig tøve med at tage den i brug. Det er altid bedre at gøre noget end at forholde sig passivt, selvom det er en uvant situation, man pludselig befinder sig i, siger Grethe Thomas, der oplever en stigende interesse for hjertestarterne, fordi mange foreninger, klubber og offentlige institutioner har fået øjnene op for den tryghed, som hjertestarterne giver. Hvis adgangen til hjertestarterne bliver bedre, og flere danskere lærer førstehjælp, vil flere liv kunne reddes. Derfor har TrygFonden siden 2006 hvert år doneret 100 hjertestartere til offentlige steder, hvor der færdes mange mennesker. Indtil nu er 25 liv blevet reddet.

Du kan se, hvor TrygFondens  hjertestartere er placeret på www.hjertestarter.dk.