Hørdag i Den Fynske Landsby

10. august 2011

Den Fynske Landsby sætter fokus på et uddøende håndværk søndag den 21. august.

Som et af de eneste steder i Danmark, kan man i Den Fynske Landsby opleve det ældgamle håndværk at forarbejde hør, så det kan bruges til beklædning. Det sætter gruppen af frivillige formidlere fokus på hørdagen - og efterlyser samtidig personer, der vil være med til at fastholde det fine gamle håndværk.

Spindehør er en af verdens ældste kulturplanter, og allerede i det gamle Egypten dyrkede man den så tidligt som 3000 år f.kr. I dag er der ikke mange steder tilbage, hvor man kan følge hørrens vej, fra den ruskes på marken til det færdige produkt kan tages i brug. Som et af de eneste steder i Danmark forarbejdes hørplanten stadig i Den Fynske Landsby, hvor en lille gruppe af dygtige formidlere arbejder med hele processen.

Det lader til at dette gamle håndværk er ved at forsvinde. Der er ganske få husflidsfolk, som har kendskab til processen, og det er derfor, at Den Fynske Landsby er interesseret i at høre fra personer, som allerede behersker det og vil lære mere om arbejdet med hør. Så hvis du har lyst til at være en af de frivillige formidlere, der arbejder med hør, så tag gerne en snak med formidlerne, der arbejder med hør på Torupgården på Hørdagen.

Hørdagen den 21. august kan museets gæster dagen igennem følge processen og opleve hvordan, høren rykkes op med rod på marken, tørres, brydes, skættes og hegles, før den er klar til at spinde på spinderokkene i gårdens storstue. Her bugner linnedskabet af smukt bolster, skjorter og særke, alt sammen vævet i hør. I Præstegården kniples der med den fineste hørtråd, og i Væverhuset væves der på livet løs. Museets gæster har mulighed for at deltage i nogle af arbejdsgangene.

Yderligere information fås ved henvendelse til formidlingsleder Benedikte Jeppesen på tlf. 2488 1918.