Italienske Dage

25. oktober 2011

H.C. Andersens Hus fejrer 150-året for Italiens samling med tegninger fra H.C. Andersens første besøg i Rom, filmen "Jeg saae det Land" samt 3 spændende foredrag.

Tiberfloden i Rom: "Tæt ved Porta di Leone, lossede man et lille Skib; en halv Snees Karle ganske nøgne, kun med en Art Svømmebukser bare Sækkene i Land. Det saa smukt ud, de stærkbyggede brede Skuldre; det lodne Bryst, og Maven bedækket med Haar og saa en meget bruun Huud. De gik fra Skibet gjennem et Huus over Gaden, saa alle Fruentimmer der kom denne Vei saae dem i deres smukke Nøgenhed."

Kunstner: H.C. Andersen

8. - 27. november 2011

H.C. Andersen havde livet igennem et nært tilhørsforhold til Italien og Italiens kunst og kultur. Hele seks gange besøgte han landet. De stærke indtryk, han her fik, satte varige spor - ikke blot i manden, men også i kunstneren: Fascinationen af Italien har Andersen foreviget i både tekst og tegning. Således fik H.C. Andersen sit internationale gennembrud med debutromanen Improvisatoren, som netop var en malerisk skildring af Italien. Romanen voksede ud af Andersens første besøg i landet.

Men det var ikke det eneste synlige resultat, der kom ud af denne rejse. Allerede før han påbegyndte romanen, havde han nedfældet sine oplevelser i tegninger. Alle disse er bevaret i H.C. Andersens Hus. Tegningerne er imidlertid skrøbelige og tåler dårligt dagens lys. For en kort stund er det dog nu muligt at tage et udvalg af dem i øjesyn, når museet i anledning af Italiens samling viser tegninger fra H.C. Andersens første besøg i Rom i 1833-34.

Udover tegningerne vil man hver dag kl. 14 også kunne se filmen Jeg saae det Land. I filmen følger forfatteren og kunsthistorikeren Hans Edvard Nørregård-Nielsen H.C. Andersens spor fra Schweiz ned gennem alperne og til Italien.

Endelig er H.C. Andersens Hus vært for en række foredrag, der belyser digterens forhold til Italien. På grund af et begrænset antal pladser er tilmelding til foredragene nødvendig på tlf. 6551 4601 eller museum@odense.dk. Husk at oplyse eventuelt medlemskab af H.C. Andersen Samfundet eller Museumsklubben Fynske Minder.

9. november kl. 19.30
"Om H.C. Andersens eventyr på italiensk" ved oversætter og forfatter Bruno Berni, Rom

Også i Italien, ligesom i mange andre lande, har utallige udgaver af H.C. Andersens eventyr set dagens lys siden slutningen af det 19. århundrede. Hvad var så meningen med at oversætte dem igen i 2001? Ti år efter udgivelsen kan oversætteren fortælle om eventyrenes tradition i Italien, om mangler, fejl og fordele i de gamle udgaver, om hvordan misforståelser kan påvirke forfatterens skæbne på forskellige måder og om hvorfor det var nødvendigt at oversætte eventyrene én gang til.

Efter foredraget byder H.C. Andersens Hus på et glas vin.
Pris: 50 kr. (0 kr. for medlemmer af H.C. Andersen Samfundet eller Museumsklubben Fynske Minder).

Portræt, 31. januar 1834, Rom

Kunstner: Albert Küchler

16. november kl. 19.30
"Hvis jeg ikke kan leve i Italien, saa lad mig i det mindste dø i Italien" - H.C. Andersen og Italien ved professor Sven Hakon Rossel, Wien

Vores store eventyrdigter H.C. Andersen var dansk guldalders største rejsende. I alt 30 gange rejste han udenlands, heraf seks gange til Italien, der for ham blev det land, han helst besøgte. Ikke mindst hans breve, som foredraget fokuserer på, giver et levende billede af rejseoplevelserne: Italiens skønne natur, de temperamentsfulde mennesker og de utallige kunstskatte. Var Norditalien og Rom i begyndelsen de rejsemål, som Andersen helst besøgte, blev Syditalien og ikke mindst Napoli med årene de steder, der for Andersen blev indbegrebet af det ægte Italien. Nu var det ikke længere Alperne men Appenninerne, der blev den virkelige gærnse mellem nord og syd. Det er ikke mindst dette i Andersen-forskningen nye perspektiv, som foredraget vil dokumentere.

Efter foredraget byder H.C. Andersens Hus på et let traktement
Pris: 50 kr.

23. november kl. 19.30
"Jeg saae det Land" - foredrag og filmforevisning ved overinspektør Ejnar Stig Askgaard og ph.d. Henrik Lübker, H.C. Andersens Hus.

I årene 1833-34 foretog H.C. Andersen sin første store udenlandsrejse. En rejse, der fik afgørende betydning for hans forfatterskab og førte til hans gennembrud som digter. Forfatteren og kunsthistorikeren Hans Edvard Nørregård-Nielsen fulgte i filmen Jeg saae det Land, produceret i samarbejde med JJ-film, H.C. Andersens spor fra Schweiz, ned gennem alperne og til Italien. Undervejs fortolkes den betydning, rejsens oplevelser havde på Andersen som forfatter - og som menneske - motiveret af stemningsbilleder fra nogle af stederne i dag, Andersens egne tegninger fra dengang og uddrag fra hans dagbogsnotater. En indre rejse såvel som et indblik i tidens kunst, arkitektur og kultur som den følsomme digterspire oplevede det.
Som introduktion til Hans Edvard Nørregård-Nielsens film fortæller Ejnar Stig Askgaard og Henrik Lübker om omstændighederne, der førte Andersens veje til Italien, hvor han som knækket mand genrejste sig som menneske og digter.

Efter foredraget byder H.C. Andersens Hus på et glas vin.

Italienske Dage arrangeres i samarbejde med H.C. Andersen Samfundet - Odense og Det Italienske Kulturinstitut.

Kontakt
Overinspektør Ejnar Stig Askgaard, Odense Bys Museer, tlf. 6551 4658, e-mail: esas@odense.dk