Odense Bys Museer lancerer ca. 15.000 mønter og medaljer på nettet

03. oktober 2011

Odense Bys Museer åbner en ny hjemmeside med landets næststørste mønt- og medalje. Det er en milepæl for museet og forhåbentlig bliver det til glæde for et utal af numismatisk interesserede borgere.

Den nye hjemmeside har to hovedformål: at sikre registreringen af Odense Bys Museers samling og stille oplysninger og billeder til rådighed for interesserede. Det er vores håb, at ikke mindst billederne vil vække glæde, da de er af en kvalitet og forstørrelse som gør, at mønten kan studeres meget bedre, end hvis man har den i hånden. Derved tilgodeses både ønsker fra møntelskere om at have adgang til samlingen og museets ønske om at beskytte den bedst muligt.

Frederik V, 12 Mark, guld, 1758

Møntsamlingen blev påbegyndt i 1860, da museet blev grundlagt, og siden er der indsamlet med varierende formål og intensitet. Til visse tider, særlig i starten, blev der indsamlet med henblik på at have mønter og medaljer fra hele verden. Til det formål blev der opkøbt og doneret store private samlinger. Senere har målet i højere grad været at vedligeholde en fin dansk samling. En stor del var udstillet fra 1885 til 2000, og siden nedpakningen har mange efterspurgt samlingen. Det er imidlertid ikke realistisk for Odense Bys Museer at udstille samlingen fysisk indenfor en overskuelig årrække. I 2009 påbegyndte museet derfor den digitale registrering, som gennemføres med tilskud fra Kulturarvsstyrelsen. Det er nu muligt at se tre gange så mange mønter og medaljer, som det antal, der var udstillet tidligere.

Som en spændende tilføjelse til registreringen er det gjort muligt for brugerne af hjemmesiden at kommentere, supplere og korrigere de oplysninger, der er lagt frem, således at uundgåelige fejl og mangler kan retter.

Odense Bys Museer indsamler stadig mønter, sedler og medaljer, og det kan forventes at der fortsat registreres arkæologisk fundne mønter.

For nærmere oplysninger kontakt Overinspektør Anders Myrtue, Historie. Mail: asm@odense.dk. Tlf: 2115 4895.