De Vilde Svaner er landet i Tokyo

03. november 2011

Torsdag den 3. november åbnede prins Joachim og prinsesse Marie sammen med den japanske prins og prinsesse Hitachi udstillingen "De Vilde Svaner" i Tokyo. Udstillingen er et dansk kulturelt og erhvervsmæssigt fremstød i Japan og et særligt bidrag fra Dronning Margrethe til børn fra det jordskælvsramte område.

I september 2009 havde filmen "De Vilde Svaner" premiere, og ved samme lejlighed åbnede i H.C. Andersens Hus i Odense en udstilling under samme navn. Filmen er skabt i et unikt samarbejde mellem H.M. Dronningen og filmproducenten Jacob Jørgensen baseret på H.C. Andersens eventyr. Dronningens decoupager udgør den scenografiske ramme, hvori eventyret udspilles. Kendte danske skuespillere som Ghita Nørby og Søren Sætter Lassen er hovedkræfterne, og den helt specielle eventyrscenografi skabtes ved at sammenkøre skuespil og decoupager. Filmen startede som en biograffilm i Danmark, blev senere vist på DR og er senere vist på tv i en række lande. Se traileren her.

I foråret 2010 blev udstillingen "De Vilde Svaner" vist i Mexico, senere på året gik turen til Washington DC og i efteråret var svanernes rejse nået til Beijing. I tusindvis af gæster har set udstillingen og endnu flere filmen, der samtidig vistes på de pågældende landes tv. "De Vilde Svaner" skulle have været vist fra maj 2011 i Tokyo, men jordskælvskatastrofen udsatte planerne.

Åbningen af udstillingen i Tokyo
Torsdag den 3. november kunne prins Joachim og prinsesse Marie sammen med prins og prinsesse Hitachi (bror til Japans kejser) foretage den officielle åbning i overværelsen af flere hundrede indbudte gæster. Begivenheden fandt sted i Galleri Hillside Terrace i det fashionable Daikanyama-distrikt i Tokyo.

Prinsesse Marie, prins Joachim og prins og prinsesse Hitachi ved åbningen

Udstillingen omfatter et udsnit af H.M. Dronningens decoupager og kostumer skabt til filmen, originale klip fra H.C. Andersens hånd og et afsnit om H.C. Andersens Hus i Odense. I Tokyo er udstillingen suppleret med det ene af to bevarede førsteudgivelser på japansk af H.C. Andersens eventyr "De Vilde Svaner" fra 1888. Det ene eksemplar findes på biblioteket i Osaka, det andet i H.C. Andersen-museet i Odense.

Decoupageværksted - med prinsesse Marie og prins Joachim
Åbningsarrangementet indledes allerede om formiddagen, hvor prinsesse Marie og prins Joachim deltog i et decoupage-værksted sammen med børn fra det jordskælvsramte område i Japan. Børnene klippede og klistrede sammen med prinsessen og skabte billeder med inspirationen fra Dronningens decoupager og H.C. Andersen. Også Dronning Margrethe har ønsket at hjælpe de ramte børn. Med på rejsen til Tokyo er et stort signeret billedværk skabt på grundlag af decoupagerne til "De Vilde Svaner". Værket blev udbudt til salg, og pengene skal gå til jordskælvsofrene. Værket blev købt for en halv mio. kr. af Andersen Bakery i Japan.

Billedværket som blev købt af Andersen Bakery i Japan. På billedet ses Torben Grøngaard Jeppesen og Jacob Jørgensen

En række danske firmaer som eksempelvis Novo Nordisk og Grundfoss benytter udstillingen til at vise japanerne danske produkter. Udstillingen "De Vilde Svaner" er således et spændende dansk fremstød i Tokyo med fokus på dansk kultur og dansk erhvervsliv. H.C. Andersen står centralt sammen med Dronning Margrethes kreativitet og Jacob Jørgensens filmproduktion.

Bag De Vilde Svaners verdensturne står et samarbejde mellem Hoffet, JJ Film og Odense Bys Museer i et tæt samarbejde med den danske udenrigstjeneste og danske virksomheder. I hvert land etableres samarbejde med relevante udstillingssteder og offentlige myndigheder. Fra Tokyo går De Vilde Svaners rejse videre til Rom, hvor udstillingen åbner i det flotte Palazzo Mazzimo i april. Der arbejdes desuden på planer om visning i flere andre lande, og det er arrangørernes håb, at der forinden kan skabes en ny version af udstillingen. Udstillingen har nydt utrolig stor interesse fra såvel pressen som fra publikum i de enkelte lande. Eksempelvis mødte ikke mindre end 80 pressefolk op til åbningen i Mexico City, 300.000 besøgende så udstillingen i Prince Gong's Palace i Beijing og mange millioner har set filmen.

Yderligere information fås ved henvendelse til museumschef Torben Grøngaard Jeppesen, Odense Bys Museer på tlf. 2090 1310 eller ved direktør Jacob Jørgensen, JJ Film på tlf. 2674 3200 (De befinder sig i Japan den 3.11.)

Upload af filmklip:
Film fra selve åbningen og fra prins og prinsesse Hitachi og Joachims og Maries rundtur i udstillingen De Vilde Svaner:

- for at downloade filen fra ftp server skal man:

hhtp://kkdesign.surfoffice.eu/webdav

name: guest
password: quest09

drag filen på din computer: DE_VILDE_SVANER_PRESS_01.zip

Pressefotos er taget af Jacob Jørgensen og Torben Grøngaard Jeppesen.