Kom på museum hjemme fra computeren

28. februar 2012

H.C. Andersens Hus har de sidste par år igen kunnet notere sig et stigende besøgstal, og nu vil besøgstallet måske ligefrem eksplodere. For H.C. Andersens Hus har netop lanceret muligheden for, at gæsterne kan besøge museet kvit og frit og gå rundt mellem genstandene - endda uden at gå uden for en dør.

På en rigtig kold mandag i januar, hvor alle egentlig burde have lov til at blive hjemme i varmen, havde H.C. Andersens Hus besøg af Henrik Taaning fra Haarby-virksomheden "Virtuel Rundtur". Han vovede sig ud i kulden for at gennemfotografere museet til en ny præsentation af museet på dets hjemmeside.

Præsentationen er en såkaldt 360graders rundtur, hvor de enkelte billeder sættes sammen til en 3D-oplevelse. Det betyder, at man kan få oplevelsen af fysisk at bevæge sig rundt i museet hjemme fra ens computer. Som noget ekstra kan man samtidig høre eventyr og musik, se små film og læse om H.C. Andersen, og der er endda en del ekstramateriale, som man ikke finder i det rigtige museum.

Selvom man nu kan besøge museet uden af gå uden for en dør, er museumsinspektør Henrik Lübker fra H.C. Andersens Hus dog ikke bekymret for, om rundturen får folk til at blive væk fra museet.

- I museumsverdenen er der nogle gange en vis nervøsitet for, at det digitale kommer til at erstatte det traditionelle museumsrum, og at museumsgæsterne derfor vælger at blive hjemme. Men jeg tror, at et traditionelt museumsbesøg rummer nogle helt særlige kvaliteter. Og der er nu heller intet, der tyder på, at folk vil lade sig nøje med internetoplevelsen, hvor god den end er, siger han.

I stedet mener Henrik Lübker, at internettet kan være en appetitvækker og et supplement, som forbedrer folks museumsoplevelse. Endnu er rundturen dog kun på engelsk, men museet arbejder på ogsa at få lavet en dansk version.

Kontakt
Museumsinspektør Henrik Lübker, Odense Bys Museer, tlf. 6551 4663; e-mail: hlk@odense.dk