H.M. Dronningens decoupager og H.C. Andersens tegninger vises på udstilling i Rom

23. marts 2012

De Vilde Svaner flyver videre! Udstillingen "De Vilde Svaner" med H.M. Dronningens scenografi og kostumer til filmen af samme navn skabt på grundlag af H.C. Andersens eventyr havde premiere i H.C. Andersens Hus i september 2009. Siden har udstillingen været på verdensturné med stop i Mexico City, Washington DC, Beijing og Tokyo og er nu nået til Rom, hvor der er officiel åbning den 13. april.

Bag udstillingen står et samarbejde mellem Hoffet, JJ Film og Odense Bys Museer/H.C. Andersens Hus. Ved hver visning skabes et særligt design, som er tilpasset det pågældende udstillingssted. I Rom vises udstillingen i Palazzo Massimo, der rummer Roms nationale museum. Der er tale om et stort og meget flot firfløjet palæ, der nænsomt er sat i stand og rummer nogle af Italiens flotteste samlinger fra antikken.

Ideen om "De Vilde Svaner" i Rom opstod i et samarbejde med den italienske kulturattaché i Danmark, Clare Bencivenga, og der arrangeredes et besøg i Rom for hofmarskal Ove Ullerup, filmproducent Jacob Jørgensen og museumschef Torben Grøngaard Jeppesen. Under besøget præsenteredes fra italiensk hold tre mulige visningssteder, og valget faldt på Palazzo Massimo. Siden har JJ Film, Odense Bys Museer og museet i Palazzo Massimo arbejdet med udstillingens konkrete udformning.

Palazzo Massimos smukke indre gård vil danne rammen om selve åbningsarrangementet, bl.a. med musik skabt til åbningen af og fremført af Chris Minh Doky og Palle Mikkelborg

JJ Film har sammen med H.M. Dronningen skabt filmen "De Vilde Svaner", der havde premiere i september 2009. Filmen blev vist i biograferne, siden på DR TV, udsendt på DVD og foreligger i dag i en række sprogversioner og distribueret til mange lande. Således er filmen set af millioner af kinesere, da den vistes på kinesisk i efteråret 2010.

Scenografien er skabt af H.M. Dronningen i form af decoupager. Via green screen-teknologi optoges filmen som studieoptagelser og efterfølgende sattes decoupagerne ind som en helt speciel kunstnerisk og eventyrlig ramme for filmens fortælling. H.M. Dronningen har også kreeret kostumerne til skuespillerne som tæller blandt andre Ghita Nørby, Stine Fischer Christensen, Jens Jørn Spottag og Benedikte Hansen.
Med afsæt i de originale decoupager og filmens kostumer skabtes udstillingen "De Vilde Svaner", der åbnede i H.C. Andersens Hus i september 2009. Siden har udstillingen været på en verdensturné med stop i Mexico City, Washington DC, Beijing, Tokyo og nu fra april i Rom.

Udsigt fra H.C. Andersens lejlighed i Rom, tegnet 1833.

"De Vilde Svaner" får i Rom følgeskab af en helt særlig udstilling, der sætter fokus på H.C. Andersens rejser til Rom. Hoveddelen i denne udstilling er 34 originale tegninger, som H.C. Andersen skabte under sine lange ophold i byen. Tegningerne giver et meget detaljeret indblik i Rom og byens mange flotte bygninger, ruiner fra antikken m.m. Stederne kan genfindes i dag. En moderne turist søger at fastholde oplevelserne via sit digitale kamera. H.C. Andersen gjorde det via sin dagbog og sine tegninger.
De originale tegninger er normalt udstillet i H.C. Andersens Hus, men på grund af den helt særlige begivenhed med "De Vilde Svaner" i Rom har Odense Bys Museer besluttet at udlåne samlingen af Andersens tegninger fra Rom. Der er tale om tegninger skabt med stenkulsblæk, som meget let krakelerer. Transport af tegningerne skal derfor ske med største forsigtighed, og det er kun yderst sjældent at en så stor mængde tegninger udlånes på én gang.

Åbningen af udstillingen foretages af H.M. Dronning Margrethe II. Dronningen forestod også åbningen af udstillingen i H.C. Andersens Hus i 2009. Åbningerne i Mexico, USA, Kina og Japan blev foretaget af henholdsvis kronprins Frederik og kronprinsesse Mary og prins Joachim og prinsesse Marie. Blandt deltagerne i åbningen i Rom vil være Italiens præsident Napolitano, repræsentanter fra Italiens regering og ministerier og den danske kulturminister Uffe Elbæk. Udstillingen, der på italiensk har fået titlen I Regni Immaginari, vises frem til september.

H.M. Dronningen rejser til Rom et par dage før åbningen for sammen med filmproducent Jacob Jørgensen og museumschef Torben Grøngaard Jeppesen at deltage i den afsluttende udstillingsopbygning. Der vil om formiddagen på åbningsdagen blive afholdt pressemøde i Palazzo Massimo med H.M. Dronningens deltagelse. Åbningsarrangementet vil finde sted i museets meget smukke gårdhave, hvor der bl.a. vil blive spillet musik skabt og udført af Chris Minh Doky og Palle Mikkelborg.

Nærmere oplysninger kan fås ved henvendelse til:
Filmproducent Jacob Jørgensen, JJ Film på tlf. 26743200
Museumschef Torben Grøngaard Jeppesen på tlf. 20901310