Den gode historie – snublende nær i Vollsmose

14. februar 2012

Er Vollsmose i Odense et historieløst område? Nej, siger museumsinspektør og arkæolog Kirsten Prangsgaard fra Odense Bys Museer. Da hun for godt et år siden stødte på udsagnet, blev det startskuddet til et samarbejde mellem Vollsmose Kulturhus, Vollsmose Bibliotek og Odense Bys Museer. Projektet ”Vollsmoses rødder – jagten på historien” var født.

Et hurtigt blik i museets arkiver viste, at der er arkæologiske fund og historier nok at tage fat på. Projektet fik som logo en stendolk fundet på datidens mark af en skoledreng i 1963. På stedet ligger i dag bebyggelsen Slåenhaven. Dolken er 4000 år gammel. Den er af samme type, som den vi kender fra vores 100-krone sedler. I slutningen af bondestenalderen var det mandens prægtige våben og udstrålede hans prestige og status i samfundet.

Middelalderkrigere i efterårsferien i Vollsmose.
Fotograf: Anne Kathrine Thaastrup-Leth

Hvad er så ideen med projektet? Vi vil have beboere i Vollsmose til selv at formidle historierne bag de lokale fund til andre beboere i området. I kulturkredse kendt under det engelske ord ”outreach”. Formuleret anderledes rækker museet en hånd ud og kommer ud til dem, der ikke selv finder vej ind til museet. I stedet for at præsentere den færdige tolkning inviterer vi folk til selv at vinkle historien og præsentere den for andre på en måde, som giver mening for dem.

Vollsmose Kulturhus og Vollsmose Bibliotek er projektets platform. Her er de lokale kontakter. Vi stod i oktober med en ide, og i dag har projektet spredt sig som ringe i vandet, og vi arbejder med fire cases.
Startskuddet var en lille udgravning i skolernes efterårsferie i 2011. På to dage fandt 70 børn resterne efter det, der var Odense bys losseplads fra slutningen af 1800-tallet og frem til omkring 1970. En af drengene, Ahmed, blev nøglen til samarbejde med fritidsklubben Pyramiden. Her kommer til at ske ting og sager for børnene i skolernes påskeferie. Vi skal bl.a. ud med detektor og finde ting, som børnene bruge i egen udstilling.

Udgravning med børn i Vollsmose.
Fotograf: Asger Kjærgaard

På Abildgårdskolen er vi ude i 3. klasser med ”Ting vi kan lide – ting af værdi”. Her blander vi nyt og gammelt fra lærernes egne hjem, museet og ikke mindst børnenes egne ting. De store, meget store spørgsmål til børnene er, hvilke ting betyder meget for dig, hvordan fortæller ting historier om os i dag og om folk i stenalderen? Eleverne er ved at lave en lille udstilling i deres klasseværelse om deres ting, som de præsenterer for hinanden og for arkæologen på besøg.

Med afsæt i de ting, der er fundet i jorden, før Vollsmose blev den moderne bydel som vi kender i dag, arbejder de lokale spejdere Al-Najat og en åben workshop i de to sidste cases, med på hver sin vis med, at gøre historien levende og nærværende i Vollsmose. For Vollsmose har historiske rødder, og vi fortsætter med at gå på jagt efter dem og de gode historier.

Yderligere information fås hos museumsinspektør Kirsten Prangsgaard tlf. 6551 4667 (træffes ikke onsdag den 15.2.)