Arkæologer fra Odense Bys Museer finder unik glasring

Arkæologerne finder intakt fingerring af glas fra den helt tidlige middelalder

30. juli 2013

TBT glasringArkæologer fra Odense Bys Museer finder unik glasring fra 1000-tallet. Invasionsstyrker efterlod fingerring i Odense

Danmarks hidtil største udgravning i en middelalderlig bykerne bliver ved med at kaste spændende fund af sig.

Arkæologerne har nu fundet en intakt fingerring af glas fra den helt tidlige middelalder. Ringen dateres til 1000-1100-årene og er med stor sandsynlig-hed kommet til Fyn via en af de talrige invasioner af vendiske krigere i årene omkring det første årtusindskifte.

Et sjældent fund

Det er en intakt fingerring af glas fra den helt tidlige middelalder, som arkæologerne fra Odense Bys Museer nu har fundet. Ringen dateres til 1000-1100 årene og er havnet i Odense under de mange vendiske invasioner.

Fra Tyskland kendes en del lignende fund, men fra danske udgravninger kendes kun ét enkelt fortilfælde, og det er fra Ribe. Her var ringen dog delvist knust, så kun den ene halvdel er be-varet. Den fine glasfingerring fra Odense er derfor enestående i Danmark. Arkæolog Maria Eli-sabeth Lauridsen fra Odense Bys Museer betegner fingerringen som et meget sjældent fund.

- Det er helt specielt det her, fordi ringen er så sjælden for danske forhold. For det første er det fantastisk, at den er bevaret så fin og intakt. Den er jo trods alt lavet af glas og derfor ekstra skrøbelig. For det andet er det en genstand, som fortæller en spændende historie om en begivenhedsrig periode i Danmarkshistorien, lyder det fra Maria Elisabeth Lauridsen.

Ringens vej til Odense

De danske øer var i årene omkring år 1000 udsat for talrige voldsomme invasioner og plynd-ringer fra de navnkundige vendere. De kom fra øerne Femern og Rügen og den del af det eu-ropæiske fastland, som i dag udgør Tysklands og Polens nordlige kyststrækning mod Østersø-en. Maria E. Lauridsen tror dog ikke, at ringen er tabt i Odense i forbindelse med en plyndring.

- Denne her ring tror jeg repræsenterer den mere fredelige del af danskernes kontakt med venderne. De var en sand plage for Danmark i mange år, men nogle af dem slog sig også ned og levede i fredelig sameksistens med danskerne. Det er nok på den måde, at ringen er havnet i Odense, fortæller Maria Elisabeth Lauridsen.

På Fyn er stednavne som Vindinge og Vindeby levn fra vendiske bosættelser og af og til dukker der også genstande op, som kan spores tilbage til vendernes færden i Danmark. Blandt andet fandt man for år tilbage en lille træfigur i Svendborg, som viste sig at fore-stille den vendiske gud Svantevit. Krønikeskriveren Saxo fortæller, at den navnkundige danske kong Valdemar den Store besluttede sig for at sætte en endegyldig stopper for de besværlige vendere. Ved et stort slag nær Arkona på Rügen underlagde han sig byen og ødelagde den store Svantevit figur, som venderne tilbad. Da venderne så, at Svantevit ikke hævnede sig på danskerne lod de sig endelig omvende til kristendommen.

Glasringen udstillet i info-boksen

Den unikke vendiske glasring kan fra tirsdag 30. juli ses i Fra Gade til Bys røde infoboks på Fisketorvet i Odense, hvor også en lang række andre udgravningsfund  er udstillet. Mandag til torsdag er der gratis rundvisning kl. 13.30 og mulighed for at komme helt tæt på den historiske udgravning, hvor arkæ-ologerne fra Odense Bys Museer undersøger byens middel-alderlige bykerne. Udgravningen og rundvisningerne er hen over sommeren blevet til Odense nye turistattraktion.

Yderligere infoformation kontakt arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen, Odense Bys Museer, tlf. 2037 9422

Læs også /museer/moentergaarden/besoeg-udgravning.aspx

Se desuden disse indslag om udgravningen fra TV 2/FYN

…og indslag om benpladerne på bl.a. tv2news.dk, jp.dk, pol.dk, eb.dk, tv2fyn.dk og fyens.dk