Arkæologer gør enestående fund

19. juli 2013

Den store arkæologiske udgravning i centrum af Odense kaster nye spændende fund af sig.

To mystiske middelalderlige benplader vækker begejstring blandt arkæologerne. De flotte benplader med middelalderlig ornamentik er netop dukket op af mulden, og de har fået arkæologer og konservatorer til at spærre øjnene ekstra op. Benpladerne har indridsede motiver og er helt unikke i Odense.

Noget særligt
Arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen fra Odense Bys Museer fandt den første plade, og hun er begejstret:

- Det er vildt spændende! Jeg fandt den første plade og kunne med det samme se, at her havde vi altså fat i noget særligt. Det er ikke så tit, vi ser billedmotiver fra middelalderen i udgravninger, og når det sker, er det oftest på mønter, så det her er virkeligt interessant.

Præcist hvad motiverne forestiller er dog et af de mange spørgsmål, som Maria og hendes kolleger stiller sig selv i disse dage. Motivet på den ene plade ligner umiddelbart en ørn, der har fanget en fisk. Motivet på den anden plade er endnu vanskeligere at tyde.

- Det lader ikke til at være religiøse motiver. Det kunne godt ligne noget af det, man så i middelalderens populære bestiarer, dvs. bøger med billeder af både dyr og fabeldyr, men vi er stadig på jagt efter svaret. Vi er sikre på, at de to benplader hører sammen, men ellers må jeg godt nok sige, at pladerne er lidt af et mysterium, forklarer Maria Elisabeth Lauridsen.

Flere spørgsmål end svar
Et af de mange spørgsmål, som arkæologerne skal finde svar på er, hvad pladerne er lavet af.

- Pladerne er lavet af dyreknogle. Men fra hvilket dyr? Den største af pladerne er 8 cm. bred og i ét stykke, så det må have være et meget stort dyr, måske en hval? I så fald er de muligvis importeret fra et af de nordligere skandinaviske regioner, siger Maria Elisebeth Lauridsen.

Den fremherskende teori blandt arkæologerne lige nu er, at pladerne er dele fra en personlig genstand, måske et håndspejl, hvor pladerne har været limet på et andet materiale. Møddingen som pladerne blev fundet i er fra 1500-tallet, men det betyder ikke nødvendigvis, at pladerne ikke kan være ældre.

Nu er jagten gået ind på at finde svar på de mange spørgsmål. Pladerne er sendt til konservering, og Odense Bys Museer er i fuld gang med at kontakte eksperter fra andre fagområder, så man i fællesskab kan løse mysteriet om de flotte benplader fra Odenses middelalder.

Mandag til torsdag er der gratis rundvisning og mulighed for at komme helt tæt på den historiske udgravning, hvor arkæologerne fra Odense Bys Museer undersøger byens middelalderlige bykerne, og hvis man skynder sig kan man nå at se fundstedet for de mystiske benplader.

Yderligere information fås hos arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen på tlf. 2037 9422.