Fyrtøjet er klar med nye aktiviteter for børn

30. januar 2013

Fredag den 1. februar 2013 vågner Fyrtøjet fra sit vinterhi og er klar til at modtage store og små gæster med nyheder på programmet. Den Store Søslange og havfruekunst kan indvies i vinterferien.

Den Store Søslange
Fredag den 8. februar åbnes dørene til endnu en sjov og lærerig aktivitet i Fyrtøjet. Et af H.C. Andersens sjældent brugte eventyr har givet inspiration til en udstilling for børn, om kommunikation og telegrafens opfindelse.

Eventyret om Søslangen er et af H.C. Andersens mere ukendte eventyr. Det er inspireret af det telegrafkabel, der i 1866 blev udlagt på havbunden mellem Europa og Amerika, så kontinenterne kunne komme i telegrafisk kontakt med hinanden. Eventyret er fuldt af nysgerrige fisk og mistroiske havdyr og giver derfor mulighed for, at arbejde videre med Fyrtøjets maritime univers med Den lille havfrue.

Der er bygget to telegrafstationer, hvor børn og voksne kan morse til hinanden og lege sig ind i telegrafistens verden. Fyrtøjet viser samtidig en udstilling fra Post og Tele Museet, der fortæller om telegrafens opfindelse og udbredelse, og om hvordan den ændrede verden for altid.
Børn må naturligvis lege med det hele.

Og så skal eventyret om 'Den store Søslange' selvfølgelig fortælles levende i fortællerrummet.".. Dybest nede strækker sig Slangen, en Velsignelsens Midgårdsorm, der bider i sin Hale, idet den omslutter Jorden; Fisk og Krybdyr løber med Panden imod, de forstår dog ikke den Ting ovenfra: Menneskehedens tankefyldte, i alle Sprog forkyndende og dog lydløse Kundskabsslange på Godt og Ondt, den vidunderligste af Havets Vidundere, vor Tids den store Søslange." (H.C. Andersen).

Med udstillingen håber Fyrtøjet, at børnene vil få nye perspektiver på deres egne kommunikationsmedier og se sig selv som en del af en historisk udvikling - og samtidig få indsigt i H.C. Andersens fascination af den moderne teknologi, der forandrede verdenen omkring ham.

I løbet af 2013 skal eventyrets tema danne baggrund for en række events som f.eks. musik med morsekoder m.m.

Søslangen åbner for børn fredag den 8. februar kl. 10, og indvies ved en reception med fortælling af Søslangen og taler kl. 15.00. Pressen er naturligvis meget velkommen.

Scenograf: Lise Marie Nedergaard.
Udstillingen er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Møllerens Fond og Odense Børnehospitals Fond med i alt 155.000 kr.

For yderligere oplysninger kontakt formidler Lise Marie Nedergaard på tlf. 65514635 / mail: lmned@odense.dk. Se også her

Vinterferie i Fyrtøjet
8. - 24. februar
I vinterferien kan man være en af de første til at opleve eventyret om Søslangen og lege med en rigtig telegrafstation og lave sin egen musik med morsekoder. I atelieret laver vi fantastiske søslanger og meget andet sjovt. Hver dag kl. 12 og kl. 14 er der fortælling i fortællerrummet.
I Fyrtøjet oplever man et eventyrligt univers med et sunket skib, havkongens slot, havheksens hule og meget mere. Hele huset inspirerer til leg og er fyldt med muligheder for børn og voksne.

Grafiske kunstnere udsmykker Børnekulturhuset
1. februar - 28. april
Fyrtøjet har i samarbejde med Fyns Grafiske Værksted skabt en lille udstilling med værker under temaet 'Den lille havfrue - og havet'.  Ti fynske kunstnere står bag værkerne, der repræsenterer flere forskellige kunstneriske udtryk og grafiske arbejdsmetoder. Samarbejdet har resulteret i en poetisk og smuk udstilling, der spiller sammen med børnekulturhusets eventyrverden og tilbyder endnu en kunstnerisk oplevelse i Fyrtøjet.

Den Lille Havfrue

Kunstner: Helge Larsen

Udstillende kunstnere:
Ingrid Duch
Line Eskestad
Anne Marie Egemose
Trine Andeschou
Ida Holm Mortensen
Ole Runge
Jens Bohr
Helge Larsen
Grethe Hansen
Marianne Lindberg Jeppesen

Flere informationer om udstillingen fås ved henvendelse til formidler Dorrit Lillesøe på dmlil@odense.dk.

Børnekulturhuset Fyrtøjet
Hans Jensens Stræde 21, 5000 Odense C

Åbent fra 1.2. på fredage til søndag kl. 10 - 16.
Dog åbent alle dage i vinterferien fra den 8. - 24.2. kl. 10 - 17.
Entré 95 kr.