De nyeste arkæologiske fund fra udgravningen på I. Vilh. Werners Plads

Udgravningen på I. Vilh. Werners Plads bag Rådhuset har nu været i gang i mere end et halvt år, og Danmarks hidtil største udgravning i en middelalderlig bykerne bliver ved med at kaste interessante fund af sig.

Nogle af de nyeste fund der er dukket op af mulden, er to små, men meget spændende genstande. Den ene er et lille signet. En signet eller en seglstamper, som det også kaldes. Signeter blev brugt til at sætte et stempel eller aftryk i voks - et såkaldt segl. Seglet blev brugt som et bevis på ægthed og uberørthed og kunne bruges i stedet for eller sammen med en underskrift.

Der er tale om et ottekantet signet, som er en meget sjælden form. Det har en fin fremstilling af Sankt Peter, som står med nøglen til himmerigets port i sin ene hånd. Langs kanten af signeten er en tekstfrise, med teksten S. PETRI BONDONIS. S står får sigillum - altså segl, og Petri Bondonis er formodentligt et navn - Peder Bondesen.  Seglet er altså Peder Bondesens, men hvem denne person er, ved arkæologerne ikke endnu. Forhåbentligt vil en gennemgang af de skriftlige kilder fra Odense kunne hjælpe med at afklare dette spørgsmål.

Også et lille kar af tin har vakt arkæologernes begejstring. Fundet er et lille kar fra 1300-tallet, som er dekoreret med kunstfærdige udsmykninger og inskriptioner. Udover det fine håndværk er der på karrets sider ridset en række tegn, som arkæologerne tolker som værende såkaldte bomærker, eller signaturer, som vil kunne identificere ejeren eller ejerne.

I bunden af karet ses et billede af syndefaldet - Adam og Eva ved kundskabens træ - og på undersiden er et billede af Guds lam - symbolet på Kristus. Langs kanten løber et bånd med latinske bogstaver. Bogstaverne er blevet transskriberet, men umiddelbart giver det ikke mening. Der kan være tale om latin, som var det dominerende skriftsprog i middelalderen, men det er også den mulighed, at der er tale om middelalderfransk. Der vil derfor blive arbejdet videre med af få afkodet teksten, som fordeler sig på karets seks sider.

Ny montre på Møntergården
En topsikret montre i den nye udstillingsbygnings forhal giver nu mulighed for at fremvise særlige genstande allerede i forhallen. Montren er topsikret og det betyder, at der ikke er nogen grænser - andet end de fysiske - for hvad der kan udstilles.

Derfor er der nu en enestående mulighed for at se - eller gense fire arkæologiske pragtfund fra Odenses middelalder på Møntergården. Fundene stammer fra den store udgravning på I. Vilh. Werners Plads i Odense centrum, og repræsenterer noget af det ypperste håndværk fra middelalderen.

Miniudstillingen vises i montren i forhallen frem til 2. marts 2014 og der er gratis adgang til Møntergårdens forhal, billetsalg og butik.

Arkæologi Maria Elisabeth Lauridsen, Kulturarv