Ny biografi om markant kvindelig dansk kunstner

I 2013 var det 150 år siden billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen blev født. I den anledning har seniorforsker Anne Christiansen forfattet den første store biografi om kunstneren, og den kaster ny glans over den danske billedhugger og hendes omfattende kunstneriske produktion.

Den velillustrerede biografi "Anne Marie Carl-Nielsen, født Brodersen", der udkom 4. december 2013, går helt tæt på hendes liv, markante holdninger og kampe i en mandsdomineret kunstnerverden.

Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945) var en af sin tids mest markante billedhuggere. Hun var den første kvinde i verden, der udførte to af billedhuggerfagets mest prestigefyldte opgaver, nemlig en rytterstatue af en konge og bronzeporte til en katedral. Hendes uventede ægteskab med komponisten Carl Nielsen, deres kontroverser, separation og genforening var ligeledes karakteristisk for den uforfærdede måde, hun agerede på i en ellers mandsdomineret verden.

Anne Marie Carl-Nielsen havde store kvaler med at få en uddannelse, da kvinder dengang ikke havde adgang til Kunstakademiet, og hun kæmpede indædt for kvindelige kunstneres rettigheder. Ud fra sin naturalistiske livsholdning sagde hun ganske enkelt autoriteterne imod, hvis hun mente, de tog fejl. Hun betragtede sig derfor som "livsmodigerne end de fleste", hvilket biografien i rigt mål dokumenterer, lyder det fra seniorforsker Anne Christiansen, Odense Bys Museer, der står bag denne første forskningsbaserede Anne Marie Carl-Nielsen-biografi.

Biografien er på over 400 sider, rigt illustreret og udgivet på Forlaget Odense Bys Museer.

Journalist Jesper Kingo Pedersen, Publikum og turisme