Forsøg med 3D modellering på I. Vilh. Werners Plads

Kan de rå koteregistreringer fra udgravningen give os et indblik i fortidens landskab - eller som i dette tilfælde byens udvikling og struktur?

I udgravningen på I. Vilh. Werners Plads ligger fortidens levn oven på hinanden, som lagene i en lagkage - en noget ujævn og klumpet lagkage. Derfor var det oplagt at bringe de rå højdemål (koter) fra netop denne udgravning i spil, når vi ville prøve at modellere de gangflader der har været i funktion i fortiden. Valget er faldet på et område omkring en stald og to huse. Fladen skal modelleres på baggrund af de rå koter. De tre bygninger skal herefter rejses i et 3D-program, og arbejdet munder ud i en lille film, som man vil kunne se i Infoboksen i løbet af sensommeren eller det tidlige efterår.

Metodeudvikling
I mere end 12 år har arkæologerne på Odense Bys Museer brugt Totalstation og højpræcisions GPS til at stadfæste deres observationer. Museet var frontløbere i processen med at skrotte målebånd og tegnepapir til fordel for præcise kvalitetsdata direkte fra GPS og Totalstation. Hvert eneste punkt som indmåles med Totalstation eller højpræcisions GPS giver et X-, Y- og Z-koordinat. Z-koordinaten er højden over havet og kaldes for kote. Vi forventer at disse data i stigende grad vil komme i anvendelse på selve udgravningerne og i efterfølgende formidlingsprojekter.

Egner disse feltregistreringer sig til en umiddelbar visualisering af fortidens landskab? Og hvilke oplysninger kan det tilføje til øvrige udgravningsdokumentation, at lagene kan "pustes op" og studeres i et fuldt 3D miljø? Datasættet består i skrivende stund af 72.736 koter, og der er tolket mindst 9 faser ind i et materiale, der strækker sig tidsmæssigt fra 1100- til 1800-tallet. Vi valgte at begrænse vores test - proof of concept - og arbejder med et lille udsnit på 2336 koter og 1130 støtte-koter, da data ellers ville ligge som en isoleret ø pga. de senere tiders forstyrrelser.

Det tegner godt
Til vores lille studie har vi udvalgt et mindre område ud mod Th. B. Thrigesgade med en stald, to huse fra 1400-tallet og to adgangsveje. På grund af de mange forstyrrelser, har vi ikke husene i deres fulde udstrækning, men her må vi lave en kvalificeret modellering på baggrund af de huse og strukturer, vi kender fra denne periode.