Dronningebesøg i udgravningen

Torsdag den 19. juni var H.M. Dronningen på besøg i Odense, hvor hun blandt andet aflagde visit ved udgravningen på I. Vilh. Werners Plads.

Fra den røde infobox er der et godt overblik over det udgravede område, og udgravningens leder Jakob Tue Christensen, kunne herfra udpege de vigtigste fundsteder for Dronningen. Nærmest sås den middelalderlige Overgade og på begge sider kældre fra de huse, der en gang har ligget ud mod gaden. Et af husene var det, som arkæologerne kalder Herrehuset. Det er et usædvanligt stort hus, over 17 meter langt og i mere end en etage. Huset har måske tilhørt Knudsgildet engang i 1200-tallet.

Det undgik naturligvis ikke Dronningens opmærksomhed, at der var cementgulv i det 800 år gamle hus. Forklaringen er, at huset faktisk har været i brug helt frem til begyndelsen af 1970'erne, hvor det blev revet ned i forbindelse med etableringen af Thomas B. Thriges Gade.

Længere nede i de arkæologiske lag - omkring 1100-tallet - får Overgade et lidt mere landligt præg. Blandt andet er der fundet affaldsgruber med affald fra garvning af katteskind, en aktivitet der normalt ville være placeret i udkanten af byen.

Dronningen undrede sig over, hvor vikingetidens Odense så kunne tænkes at ligge, når det nuværende Overgade så sent som i 1100-tallet ser ud til at ligge i byens udkant.

- Det er også lidt overraskende, fordi der jo er tale om byens hovedgade, medgav Jakob Tue Christensen. Hans egen foreløbige forklaring på den sene bebyggelse af jorden omkring Overgade er, at gaden i virkeligheden udgør en tidlig middelalderlig udvidelse af vikingetidens Odense. Vi skal hen på Flakhaven og omkring Mageløs for at finde spor af vikingetidens Odense.

Saltkarret
Inde i infoboxen fik Dronningen lejlighed til at se nogle af de genstande, som er fundet i forbindelse med udgravningen.

Arkæolog Maria Lauridsen fremviste det lille saltkar, som blev fundet i november sidste år. Hun havde en lille sjov historie at fortælle om karret, som havde en smule royal relevans.

Saltkarret har som udsmykning blandt andet syv mærker, som formentlig angiver de syv personer, som havde lov til at forsyne sig fra karret. Under de især kongelige banketter var det kun dem, der sad højest ved bordet, der kunne nå saltet og således smage maden til. Resten sad "below the salt", som man siger på engelsk, altså uden for rækkevidde, og måtte nøjes med usaltet mad, fortalte Maria Lauridsen.

- Dronningen var meget interesseret i saltkarret og ville vide alt muligt om hvor det er fundet, og hvor gammelt det er, sagde Maria Lauridsen bagefter. Det var spændende at vise Dronningen disse ting. Ikke mindst fordi hun naturligvis i forvejen kendte alle reglerne for, hvordan man sidder til bords ved højtidelige lejligheder.

Efter ca. 20 minutter ved udgravningerne fortsatte Dronningen til Møntergården, hvor hun fik en rundvisning i den nye udstilling "Fyn - midt i verden".