Internationale Fortælledage

De fleste lande i verden afholder nu fortællefestivaler.

De gør det i Chennai i Indien, i Graz i Østrig, i Edinburgh i Skotland. I pinsen gjorde de det på Kronborg Slot. De fleste lande i verden afholder efterhånden fortællefestivaler, hvor publikum samles for at lytte til historier flere dage i træk. Ganske som man samles om musik, teater og andre kunstarter. Odense Bys Museer har også fået sin egen fortællefestival. Takket være støtte fra H.C. Andersens Festivals kan museerne for andet år i træk slå dørene op til fire dages fejring af den mundtlige fortællekunst.

Jan Blake

Historiefortællingen er en urgammel underholdningsgenre. Men den er meget mere end det: Når historiefortælleren bearbejder sit stof, bearbejder han de historier, som et folk, en tidsepoke eller det enkelte menneske fortæller om sig selv. Og det har stor betydning. Som dette års vinder af H.C. Andersens Litteraturpris Salman Rushdie har sagt: "Those who do not have the power over the story that dominates their lives, the power to retell it, rethink it, deconstruct it, joke about it, and change it as times change, truly are powerless, because they cannot think new thoughts."

Vigga Bro

H.C. Andersen var selv en mageløs fortæller og improvisator, der frit blandede inspiration fra fynske folkeeventyr, rejser til Tyrkiet og Shakespeares dramaer. Den samme mangefold vil Odense Bys Museer gerne præsentere. Derfor bærer arrangementet titlen Internationale Fortælledage og de indbudte fortællere har deres rødder mange steder. Fra britisk-jamaikanske Jan Blake, indisk-britiske Peter Chand til vores hjemlige Vigga Bro.

Som et særligt indslag har vi inviteret den engelske fortæller Deborah Newbold. Hun er ansat som historiefortæller ved The Globe Theater - Shakespearescenen i London. I anledning af 450-året for Shakespeare genfortæller hun både dramaet om King Lear og om Romeo og Julie. Historien om Romeo og Julie bliver fortalt i den gamle Møntergård foran Ejler Rønnow's Gård. Huset er fra 1547. Så Shakespeare kunne såmænd selv have stået foran det og fremsagt sit drama.

Se hele programmet på www.internationalefortaelledage.dk. Kom og lyt! Og fortæl om det til venner og bekendte, så fortælledagene bliver en tradition, der kan vokse sig stærk.