Her er Radioavisen

Den 1. juli var det 50 år siden, at Radioavisen blev uafhængig. Før dette brud var det de danske dagblade, der havde hegemoniet over hvilke nyheder, der hver time skulle tilflyde danskerne. Radioavisen, som vi kender den i dag, opstod af ønsket om politisk uafhængighed af de danske medier og for at kunne skabe et bredt og alsidigt mediebillede. Derfor blev Pressens Radioavis afløst af Radioavisen, der, som det er de fleste bekendt, har udviklet sig gennem årene og nu eksisterer i forskellige udgaver alt efter om det er P1, P4 eller P3, man har tunet ind på.

Ifølge Tea Sejr Hansen, der har skrevet speciale om udviklingen af sproget på Radioavisen i årene 1936-2010, så har især P1-udgaven i dag en hel speciel status. Radioavisen på P1 har to millioner lyttere dagligt og er samtidig en af de nyhedsudsendelser med den største troværdighed blandt lytterne.

Mediemuseet er i øjeblikket i gang med en total samlingsgennemgang, og i den forbindelse støder vi på mange pudsige/sjove genstande, der gennem tiden er doneret til museet. I dette tilfælde drejer det sig om to tøjklemmer, der rummer en lille morsom historie, der ydermere netop nu er meget aktuel, da de er anvendt i forbindelse med nyhedsoplæsningen af radioaviser gennem mange år. Læsere lidt oppe i årene vil nikke genkendende til brugeren af disse tøjklemmer, hvis funktion i dag er afløst af forskellige gadgets designet og godkendt til det specifikke formål, men sikkert ikke mere effektive af den grund.

Her kan du høre den tidligere vært og redaktør på Radioavisen, Ole Aabys, markante stemme.

Følgende historie fulgte med de to klemmer fra Anne-Grethe Bøgelund, København, som donerede klemmerne til Mediemuseet.

Tidligere oplæser på Radioavisen, Ole Aaby anvendte disse klemmer ved sin nyhedsprioritering.
Jeg (Anne-Grethe Bøgelund, red.) nåede at redde dem, inden hans skrivebord blev smidt ud. (Jørn, red.) Træholt brugte også tøjklemmer. Klemmerne var nødvendige, fordi det trak af pommern til i "oplæserburet", såfremt man ønskede at åbne vinduet ud mod Rosenørns Alle. Jeg erindrer endvidere, at Ole Emil Riisager lagde telegrammerne i klemme under et spækkebræt, som ellers boede i skrivebordsskuffen sammen med en køkkenkniv, som han brugte til sin ost fra Irma og sit rugbrød. Det var ikke just fine forhold for folk, der smukt og præcist skulle forsyne nationen med nyheder hver time.

Kilde: DR/Kultur 1. juli 2014