Ta' på historisk kajaktur omkring Fænøsund

Odense Bys Museer tilbyder i løbet af året guidede historiske motionsture i det fynske landskab. Denne gang går det ad vandvejen i kajak, og turen går langs de militærstrategiske steder i det smukke farvand omkring Fænø og Hindsgavl.

Kajakturen går fra Færgestedet over for Fænø og rundt i Lillebælt til de steder, der havde stor betydning for forsvaret af Jylland og Fyn i både 1849 og 1864. Fænøsund er Lillebælts smukke slyngning mellem Fyn og Fænø. Her ror vi tæt forbi strande og skrænter under skovens træer. Nordover møder man herregården Hindsgavl tronende i sin park og Gammel Slots grønne halvkugle forunderligt knejsende på den flade eng. Her er sundet snævert og fortroligt. Sydover kommer vi ud i det åbne bælt med Gamborg Fjord og Fønsskovs lange finger om bagbord. Ret forude dukker Brandsø og Bågø op.

På turen gør vi landgang flere steder, bl.a. ved en række af de skanser, som blev anlagt eller udbygget under Slesvigkrigene. Vi ser også de unikke "Soldaterbøge" på Fænø, hvor soldater i 1864 indridsede navne og regimentsnumre på de dengang unge bøgetræer. Vi besøger ligeledes det ældste kendte forsvarsværk i området, nemlig den middelalderlige borg Hindsgavl. Som det smalleste og vigtigste overfartssted mellem Jylland og Fyn rummer kysterne omkring Middelfart talrige minder fra kontrollen af dette strategisk vigtige sted samt fra forsvaret af Fyn gennem 700 år.

Militærstrategisk betydning
Fænøsund som et militærstrategisk sted tænker man ikke lige på i dag, men kontrollen med Lillebælt har været yderst vigtig for forsvaret af Fyn, bl.a. i 1864. Her lå preusserne, efter sejren ved Dybbøl og en succesful erobring af Als, ved Stenderup-skoven på den jyske kyst - Fænøsund var det mest oplagte sted at bruge til landgang på Fyn.

Lørdag den 26. juli kl. 9
Heldagstur fra kl. 9-17. Distance ca. 14 km.

Deltagerkrav: Kajakturen kræver færdigheder på EPP2-niveau (Euro Paddle Pass) eller tilsvarende, f.eks. at du er friroet fra kajakklub. Det er en fordel, hvis du har roet lignende distancer før.

Du medbringer selv: Kajak, udstyr (redningsvest obligatorisk), madpakke og rigelig drikkelse.

Mødested: Færgestedet over for Fænø, Oddevejen 14, 5550 Middelfart

Pris: 90 kr. Entré er inkl. Max. 20 deltagere. Tilmelding og betaling: Odense Bys Museer tlf. 6551 4601.

Ruten kan ændres pga. vind og vejr.

Arrangør: Museerne i Fredericia og Odense Bys Museer.

Program (pdf)