Det fineste fynske sølvtøj

I 1800-tallet udspillede der sig et rigt liv på de fynske herregårde. Også på herregården Christiansdal (Dalum Kloster) tæt på Odense modtog ejerne, familien von Benzon, venner og borgere fra Odense til middage, hvor der ofte var 30-40 gæster ad gangen. Og selvfølgelig blev der dækket op med fine glas, porcelæn og ikke mindst sølvtøj.

Efterhånden som selskaberne blev større, skuller der mere sølvtøj til, og det var sølvsmedemester Niels Christoffer Clausen, Odense en flittig leverandør af. Sølvterriner, sauceskåle, te- og kaffekander, lysestager og bestik. Clausen var en utrolig dygtig sølvsmed, der mestrede både det helt enkle og det meget dekorerede.

Familien von Benzon ejede Christiansdal frem til 1882, og sølvtøjet blev ved arv spredt i familien.

Gennem en donation til Odense Bys Museer fra Ingeniør N.M. Knudsens Fond er det lykkedes museet at erhverve en del af sølvtøjet fra Christiansdal.

Frem til den 16. november 2014 er der mulighed for at se "Sølvet fra det store bord" i Møntergårdens forhalsmontre sammen med en kuvert, der viser hvordan der blev dækket op i familien von Benzon.