Historien om æblet

Netop nu kan du komme bag om historien på det nye ikon for Møntergårdens nye udstillingsbygning og pigen Ingrid Marie. En mini-udstilling med titlen "Historien om æblet" vises i en montre i Møntergårdens forhal.

En lille pige ved navn Ingrid Marie blev født i 1901 i Høed på Sydvestfyn og voksede op som datter af skolelærer Karl Madsen og hans hustru Christine. Ingrid Maries liv blev dog kort, og allerede i 1908 døde hun af lungebetændelse, 6 år gammel.

Efter hendes død spirede et lille skud fra en æblekerne frem i skolehaven i Høed. Da træet bar velsmagende æbler, opkaldte forældrene den nye æblesort efter deres lille, afdøde pige. Træet har i dag tusindvis af aflæggere overalt i landet, så selvom Ingrid Maries liv blev kort, vil hendes navn altid blive husket.

I 2013 drog museumsinspektør Karsten Kjer Michaelsen ned til det oprindelige Ingrid Marie-æbletræ i Høed og plukkede et af æblerne. Det blev sendt til firmaet 10TONS i København, der producerede en hyperrealistisk kopi med en vægt på 700 kg, en diameter på 3,5 meter, funklende flot rød farve og kæmpe, glimtende dugdråber.

Gigant-æblet hænger nu midt i Møntergårdens nye udstillingsbygning som et ikon for udstillingen "Fyn - midt i verden" og refererer til de historiske beskrivelser af Fyn som Danmarks have. Øens frugtbarhed og klima har gennem historien været utrolig afgørende for fynboernes livsvilkår og har blandt andet betydet meget for en omfattende frugtavl.

Udstillingen kan ses i museets åbningstid tirsdag-søndag kl. 10-16 indtil søndag den 15. juni 2014. Der er gratis adgang til forhallen.