Latrintønder går verden rundt

Tønderne fra udgravningen på I. Vilhelm Werners Plads buldrer løs verden over.

De arkæologiske udgravninger på Thomas B. Thriges Gade kan i den grad skabe opmærksomhed og bringe Odenses navn rundt i hele verden. Således er historien om de 700 år gamle latriner, som blev fundet under I. Vilh. Werners Plads, via nyhedsbureauer og internetsider blevet fortalt på alle kontinenter inden for en uge - med billeder og det hele.

"Vi er blevet bombarderet med opringninger og mails fra medier over hele verden, der ville vide mere om fundet", siger overinspektør Mads Runge til Jyllandsposten.

"At historien om de endnu ildelugtende latrintønder fra middelalderen når verden rundt viser, at arkæologien og kulturarven fortsat fascinerer og har stor bevågenhed. I det konkrete tilfælde først som en lidt bizar historie, der får folk til at stoppe op og undres. Efterfølgende som et tankevækkende perspektiv på nutiden og den opfattelse af verden, som vi har i dag."

Her er et lille udpluk:

United Press International

Indo Asian News Service

Daily Mail

The Examiner

Naija Dailies, Nigeria

Aaj Ki Khabar, Indien

Livescience

Archaeology in Europe

Archaeology Magazine

MixedMartialArts

Nogle af de tønder, der var en del af historien, var ikke latrintønder, men en brøndkasse bestående af tre tønder, som var sat oven på hinanden og holdt sammen af kraftige vidjer. Det nederste af brønden var beklædt med måtter af tagrør for at holde slam ude og under tønden lå der et rørsystem af tagtegl, som har trukket vand til brønden. Vi kan desuden se, at den har været overdækket med et lille tag, da der på hver side af tønderne ses rester af stolper. Brønden skal dateres til 1300-tallet og har formentligt stået på en gårdsplads, hvor den har forsynet husstanden med ferskvand.

Tøndebrønden udgraves i disse dage af arkæologer og museets konservatorer, og der dukker fortsat nye oplysninger op. Det viser sig at brøndkassen på et tidspunkt er blevet forstærket på indersiden af endnu en trækonstruktion. Alt peger i retning af, at brønden har haft en lang levetid, og husets beboere har passet godt på den. Når konservatorer og arkæologer er færdige, vil alle tøndestavene, vidjerne og jordprøver fra tøndens indhold blive taget med hjem til museet. Her vil det blive analyseret, så vi kan komme endnu tættere på, hvor gamle tønderne er og måske også, hvor de stammer fra før de endte deres dage som en højt skattet brønd på en gårdsplads i middelalderens Odense.