Hele verden vild med H.C. Andersen

På H.C. Andersens fødselsdag - 2. april - blev vinderne af den internationale idékonkurrence om et nyt H.C. Andersen Eventyrhus i Odense offentliggort. Det skete ved en festlig ceremoni i Rådhushallen i Odense.
Vinderne flankeret af Anker Boye og Jane Jegind

Odense skal have et nyt H.C. Andersen Eventyrhus, og vi har med stor international bevågenhed netop gennemført en idékonkurrence. Ideerne strømmede ind fra hele verden i en mængde, vi ikke havde drømt om - i alt 475 idéforslag fra 57 lande verden over, og dermed den største internationale deltagelse i en idékonkurrence på dansk jord nogensinde.

På eventyrdigterens fødselsdag 2. april præsenterede borgmester Anker Boye, rådmand Jane Jegind og idékonkurrencens dommerkomité, anført af stadsdirektør Jørgen Clausen og arkitekt MMA Signe Cold, for rullende tv-kameraer og et stort publikum vinderne af den internationale idékonkurrence. Blandt de mange ideer fra hele verden fandt dommerkomiteen frem til tre ligestillede vindere fra Basel, London og Oslo, og de modtog stor hyldest, da de samlet gik på scenen i Rådhushallen. Desuden blev et forslag fra Stockholm tildelt en 2. præmie.

Et vartegn i verdensklasse
Med den internationale idékonkurrence har Odense fået et inspirerende afsæt for den kommende projekt/arkitektkonkurrence, der skal realisere ønsket om et helt nyt eventyrhus og en magisk have for hele H.C. Andersens eventyrlige univers. En ny attraktion, der tæt forbundet med museet H.C. Andersens Hus og Børnekulturhuset Fyrtøjet skal byde såvel danske som udenlandske gæster velkommen til H.C. Andersens univers og samtidig fungere som et vartegn i verdensklasse for Odense.

Det nye H.C. Andersen Eventyrhus er skrevet direkte ind i regeringens turismevækststrategi, og det skal trække internationale turister endnu længere ind i den verdensberømte danskers univers.

Idékonkurrencen, der er gennemført i et samarbejde mellem Odense Kommune, Odense Bys Museer og Realdania, efterfølges af en egentlig projektkonkurrence (arkitektkonkurrence), der p.t. er under tilrettelæggelse. Eventyrhuset forventes at stå færdigt i 2018.

Offentlig udstilling i Rådhushallen
Fra offentliggørelsen af idékonkurrencens vindere 2. april og frem til 14. april var det muligt for offentligheden at få et indtryk af den kreative mangfoldighed, der kom til udtryk i de mange ideer. Rådhushallen i Odense lagde nemlig rum til en udstilling, der med 5000 besøgende blev modtaget med stor lokal interesse.

I anledning af offentliggørelsen blev der med afsæt i de mange ideer skabt Danmarks måske største uro. Den hang ned fra loftet i Rådhushallen og bestod af 1½ meter høje figurer, lavet efter originale H.C. Andersen-klip. Rundt omkring i rummet kunne man gå på opdagelse blandt de mange ideer fra det rekordstore internationale felt af konkurrencebidrag. Der var desuden mulighed for at studere en model af det område, hvor Eventyrhuset skal bygges samt et gigantisk verdenskort formet af alverdens ideer.

De tre ligestillede vindere

Russisk-schweiziske Rodion Kitaev fra Basel
Denne idé tager udgangspunkt i fire hovedelementer - tårnet, haven, labyrinten og fødehjemmet. Et snit gennem hele udstillingen vidner om en stor idérigdom og en tilgang til formidling, hvor rum, arkitektur, lys og mørke, materialer, akustik, kulde og varme er med til at give en samlet oplevelse af eventyret som fænomen.

Forslaget er på en gang meget enkelt, eventyrligt og rigt på inspiration. Labyrinten opleves i den sammenhæng som et katalog over spændende, sansemættede muligheder for et udstillingshus, der kan tilbyde mere end en tom ramme.

Britiske Leith Kerr fra London
Forslaget har fået navnet Paper Cutting House, og det bygger på en enkel og ganske enestående idé: Huset som arketype og ikon placeret midt inde i den grønne have. Huset er en fortolkning af det simple papirklip af et lille hus med saddeltag, vinduer og døre, næsten som et barn ville tegne det.

Ved hjælp af få virkemidler formår forslaget at sætte en stemning, som har tiltalt dommerene. Symbolet på huset såvel som haven taler sit eget tydelige sprog uden brug af unødvendige effekter. Det er forslagets styrke, at det formår at ramme idékonkurrencens vision om at sætte billeder i gang. Som et halvfærdigt maleri rummer forslaget righoldig inspiration til at færdiggøre værket.

Norske Transborder Studio fra Oslo
Transborder Studio består af Øystein Rø, Espen Røyseland og Fredrikke Frølich. Med forslagets titel Hortus Conclusus er rammen sat om en lukket (gård)have, hvor bygninger og en art kolonnade omslutter den nye Lotzes Have.

Udgangspunktet har været at færdiggøre karréen, som i dag er åben mod syd/Bangs Boder og delvist mod nord og vest. Indholdsmæssigt ønsker forslaget at placere sig som en ny urban attraktion i Odense.

Læs mere om House of Fairytales og idékonkurrencen med vinderforslag, komplet dommerbetænkning, galleri, video, verdenskort og PRM.