Dukkemagerens Magiske Værksted på Møntergården

Der er kommet liv og farver i den gamle, smukke Østerbys Gård på Møntergården.

I juni flyttede et dukkemagerværksted ind og her arbejder dukkemager Patricie Homolova med at forme og skære sine fantasifulde trædukker. På vægge, i reoler og i loftet kigger utallige dukker frem, som hun har produceret til Teatret Svanens forestillinger gennem tiden.

Dukkemagerværkstedet på Møntergården har en interessant og relevant historie at fortælle i dansk og odenseansk sammenhæng. Traditionen med trædukketeater har nemlig dybe rødder i den katolske kirkes brug af billedskærerarbejder og træfigurer. I nogle kirker brugte man ligefrem udskårne træfigurer i en form for dukketeater i de kirkelige handlinger i middelalderen, og meget tyder på, at ordet "marionet" er afledt af "lille Maria-dukke".

Med koblingen til den kirkelige billedskærerkunst er det værd at bemærke, at der i Overgade kun et stenkast fra Møntergården omkring år 1500 lå et af Nordeuropas betydeligste billedskærerværksteder, der netop leverede træfigurer og altertavler til kirker rundt omkring i landet, bl.a. den flotte altertavle i Odense Domkirke. Leder af dette værksted var billedskærer Claus Berg, som var kommet til Odense fra Lübeck. Med en trædukkemager på Møntergården er billedskærerkunsten således atter tilbage i kvarteret, men i en helt ny udformning.

Kom forbi Møntergården og dukkemagerværkstedet og se de flotte, sjove og uhyggelige marionetdukker. Er I heldige møder I dukkemageren selv, når hun arbejder på nye dukker, og kan få en snak om det gamle, fascinerende håndværk. Dukkemageren er til stede, når hun ikke er på turné.

Værkstedet er åbent alle dage i museets åbningstid indtil november. Hen over december og jul lukker det midlertidigt ned pga. Møntergårdens julemarked, men åbner op igen i 2015.