Glavendrup Lunden åbnet i ny skikkelse

Lørdag den 20. september åbnede Glavendrup Lunden efter endt restaurering.

Mange interesserede lagde vejen forbi lunden, der denne dag også var indtaget af gæve vikinger, der viste håndværk og vikingeslagsmål.

Glavendrup Lunden ved Skamby på Nordfyn indeholder fortidsminder og monumenter fra mere end 3000 år. Det kendteste er runestenen med Danmarks længste runeinskription, rejst sammen med en stor skibssætning i begyndelsen af 900-årene. Runerne fortæller at Ragnhild rejste stenen efter sin mand Alle, og at Sote udhugggede runerne. Da Ragnhild valgte lokaliteten til det flotte minde over hendes mand, lå der allerede to høje fra bronzealderen på stedet.

I århundreder lå stedet hen i glemsel, og først i slutningen af 1700-tallet blev runestenen gravet fri, men skibssætningen og højene blev først fredet i 1892. I 1906 blev foreningen Glavendrupstenens Venner stiftet. Foreningen erhvervede både fortidsminderne og arealet udenom, hvor der blev indrettet en mindelund med mindesmærker for grundloven 1915, Ansgars virke, Genforeningen m.m. I lunden blev der afholdt grundlovsfester, bal, gymnastik- og sangstævner m.m.

Desværre forfaldt stedet i 1970'erne og foreningen indstillede sit virke, men de seneste år har Skamby og Omegns Borgerforening og Nordfyns Kommune gjort meget for at gøre stedet indbydende for besøgende, men selve fortidsminderne og deres nære omgivelser manglede stadig et løft.

I forbindelse med projekt "Danmarks Oldtid i Landskabet" blev Glavendrup Lunden udvalgt som en af de lokaliteter i Danmark, der kunne få støtte til istandsættelse. Formidlingsprojektet Danmarks Oldtid i Landskabet er finansieret af en generøs bevilling fra A.P. Møller & Hustru Chastine McKinney Møllers Fond samt af Odense Bys Museer og Nordfyns Kommune.

De store bronzealderhøje er blevet restaureret og ryddet for træer og anden vækst, der er kommet nye og flere informationstavler, og der er anlagt nye stier. Glavendrup Lunden er åben for alle, og der er mulighed for at tage madkurven eller eftermiddagskaffen med.